novice

Vlada v korekcijo višine povprečnine, z občinami ni usklajena

25.6.2015 | 13:15 | STA

Vlada v korekcijo višine povprečnine, z občinami ni usklajena

Ljubljana - Vlada je na včerajšnji seji pripravila novelo zakona o izvrševanju proračunov za leti 2014 in 2015, s katero želi korigirati višino povprečnine za občine v drugi polovici leta glede na oceno doseženih učinkov za znižanje stroškov občin, ki so nižji od dogovorjenih. Vlada predlaga 514,22 evra povprečnine, a predlog z občinami ni usklajen.

S predlagano novelo se za drugo polletje določa povprečnino v višini 514,22 evrov, kar je za 13,39 evra višje od dogovorjenega znižanja povprečnine za to obdobje. S povečano povprečnino se bo obseg primerne porabe občin povečal za razliko med ocenjenim znižanjem izdatkov občin in znižanjem, ki je doseženo s sistemskimi spremembami, so pojasnili v gradivu po seji vlade.

Z zakonom pa se ne spreminja obseg dohodnine, ki po zakonu o financiranju občin letos pripada občinam, to je 54 odstotkov dohodnine. Sredstva za financiranje višje povprečnine bo treba po njihovih navedbah zagotoviti s povečanjem finančne izravnave iz državnega proračuna.

Po januarskem dogovoru med vlado in občinami naj bi se povprečnina v drugem polletju iz sedanjih 525 znižala na 500 evrov, pogoj za to pa je sprejetje ukrepov za znižanje stroškov občin v skupni vrednosti 22,8 milijona evrov. A vlada je do zdaj pripravila ukrepe v višini nekaj več kot devet milijonov evrov, čemur po vladnem predlogu ustreza tudi korigirana višina povprečnine.

Toda v občinah vztrajajo, da se povprečnina v drugi polovici leta ohrani na višini sedanjih 525 evrov. Kot poudarjajo, do zdaj še niso bili sprejeti nobeni predpisi, zato ne verjamejo, da so možni kakšni učinki v letošnjem letu. Če pa bodo, predlagajo, da se jih poračuna pri višini povprečnine v prihodnjem letu.

Po ocenah predstavnikov združenj občin sicer več kot polovica pripravljenih ukrepov, za katere vlada učinke ocenjuje na nekaj več kot devet milijonov evrov, ne pomeni dejanskih prihrankov za občine. Soglasno stališče so danes potrdili tudi na skupni seji predsedstev Skupnosti občin Slovenije, Združenja občin Slovenije in Združenja mestnih občin Slovenije in ga bodo zagovarjali na nadaljnjih pogajanjih z vlado, ki se nadaljujejo v ponedeljek.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava