novice

Praznujemo državni praznik - dan državnosti

25.6.2015 | 10:50 | STA/M. K.

Praznujemo državni praznik - dan državnosti

V Sloveniji danes praznujemo dan državnosti. Na ta državni praznik in dela prost dan se spominjamo 25. junija 1991, ko je slovenska skupščina sprejela Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, temeljni osamosvojitveni pravni akt. Predsednik republike Borut Pahor je na sredini slovesnosti pozval predvsem k sodelovanju.

Osrednja državna proslava je bila na predvečer praznika na Kongresnem trgu v Ljubljani. Predsednik republike se je v govoru dejal, da je bila ustanovitev slovenske države "spravno dejanje par excellence". "Spravljeni smo pripravljeni," je dejal in pozval k sodelovanju pri oblikovanju skupnih nacionalnih ciljev.

Še pred večerno proslavo so se na slavnostni seji DZ sešli poslanke in poslanci, v ljubljanski stolnici pa je potekala maša za domovino.

Medtem ko je osrednja slovesnost potekala na predvečer praznika, pa bodo danes potekale še številne druge prireditve ob dnevu državnosti. Eno od teh pripravljajo v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), katerega predstavniki se proslave na Kongresnem trgu niso udeležili, saj nasprotujejo simboliki rdeče zvezde in bivšega režima nasploh.

Slovesnosti ob dnevu državnosti, ki je dela prost dan, bodo danes potekale še v številnih slovenskih občinah, med drugim v Brežicah, kjer bo ob 18. uri na gradu prireditev v organizaciji Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Brežice; slavnostni govornik bo minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

V počastitev praznika bo med 9. in 21. uro pred predsedniško palačo častna straža pripadnikov Garde Slovenske vojske. Ob 11. in 14. uri bo v uradu predsednika tudi dan odprtih vrat.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava