gospodarstvo

Kolpa rasla po prodaji in številu zaposlenih

28.6.2015 | 10:25 | STA

Foto: Kolpa.si

Foto: Kolpa.si

Metlika - Metliška Kolpa, eden vodilnih proizvajalcev kopalniške opreme v srednji in jugovzhodni Evropi, je v prvih petih mesecih letošnjega leta okrepila svojo prodajo. Njena uprava v matični družbi ob koncu leta pričakuje triodstotno rast dobička, v družbi pa so do konca maja na novo zaposlili 12 delavcev. Julija nameravajo zaposliti še dodatnih sedem.

Predsednik Kolpine uprave Mirjan Kulovec je za STA povedal, da poslujejo uspešno in po načrtih. Njihova prodaja se je sicer okrepila predvsem na domačem in - z izjemo Hrvaške - na trgih nekdanje Jugoslavije.

Kulovec je opozoril, da je Kolpina dejavnost močno vpeta v gradbeništvo, ki se še vedno sooča s skromnimi naložbami in z nadaljnjim krčenjem, ter dodal, da se na otežene poslovne razmere odzivajo s širjenjem prodajne mreže in iskanjem novih trgov.

Kolpa je tako prodrla tudi v Indijo in Brazilijo ter v Savdsko Arabijo, kjer je letos dobila prva večja naročila. Ker so spremenili prodajno strategijo in racionalizirali poslovanje, so kljub tamkajšnji manjši prodaji boljši poslovni izid dosegli tudi na ruskem trgu. Sicer pa dobro oz. po načrtih posluje tudi Kolpino novoustanovljeno nemško podjetje Kerrock, je dodal predsednik uprave.

Kolpa, ki v Sloveniji zaposluje 380 in v skupini 570 ljudi, je v prvih petih mesecih letos poslovala pozitivno tako v matični družbi kot tudi v vseh družbah svoje skupine, je še povedal Kulovec.

Družba je sicer izrazito izvozno usmerjena, saj 90 odstotkov svojih izdelkov izvozi. Štiri petine od teh v Nemčijo, Francijo in Veliko Britanijo, okrepljeno pa se pripravljajo na trge Bližnjega vzhoda. Svoje izdelke prodajajo pod blagovnima znamkama Kolpa san in Kerrock.

V Kolpi želijo ostati vodilni proizvajalec kopalniške opreme na domačem in trgih jugovzhodne Evrope. Hkrati želijo s prodorom na nove trge, kot so Velika Britanija, Poljska, Švedska in Danska, ter v Indiji, Braziliji in državah Bližnjega vzhoda povečati svojo prodajo. Svojo prisotnost bi radi okrepili tudi v Rusiji, Ukrajini in Kazahstanu.

Skupino Kolpa poleg matične sestavljajo še družbe Polira v hrvaških Radatovićih, Kolpa Zrenjanin v Srbiji, Slo San v Rusiji, Kolpa Zeta v Črni gori, Kolpa Line v BiH, Kolpa Hungary na Madžarskem in Kerrock Nemčija.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava