Baba yetu in druge od Pomladi

28.6.2015 | 11:25

Solistke v skladbi Circle of Life Lea Udovč, Vanja Švajger in Barbara Vidmajer

Solistke v skladbi Circle of Life Lea Udovč, Vanja Švajger in Barbara Vidmajer

Alenka Podpečan

Alenka Podpečan

Primož Malenšek

Primož Malenšek

Novo mesto - Odtenki glasbe med akordi življenja je novomeški mešani pevski zbor Pomlad poimenoval  svoj letni koncert, ki ga je tokrat pripravil v Trdinovi dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine v okviru Novomeškega abonmaja. Zbor se je pod vodstvom zborovodkinje Alenke Podpečan tudi tokrat potrudil občinstvu ponuditi žanrsko izjemno raznolik program, ki je bil v prvem delu oblikovan iz skladb, zajetih iz zakladnice ljudske in cerkvene glasbe.

Začeli so z Alelujo Roka Goloba in nadaljevali z ljudskima Ljub’ca povej! v priredbi Ambroža Čopija in Pa kako bom ljubila v priredbi Katarine Pustinek Rakar, prvi del koncerta pa zaključili z Ave maris stella Edvarda Hagerupa Griega in Bogorodice djevo Sergeja Rahmaninova.

V nadaljevanju koncerta so v dvorani zazveneli sodobnejši ritmi, ki jih je s širokim izborom tolkal podprl Primož Malenšek, zboru pa so se pri posameznih skladbah pridružili tudi pianist Aleksander Živko, kitarist Roman Plut in Petra Vidmar na marimbi. Začeli so z Hallelujah Leonarda Cohena in Poletno nočjo Mojmira Sepeta, nadaljevali pa s šopkom črnskih duhovnih ter za zaključek prihranili skladbi Christopherja Tina Baba Yetu in Eltona Johna Circle of Life, temo iz risanke Levji kralj ter za dodatek ponovili skladbo Baba Yetu, ki zboru zaradi posebne mehkobe glasov še posebej leži.

I. V.

Galerija

Komentarji (6)

28.6.2015 2   (3)   (1)   Ocenifirbec 
Spoštovani gospod Igor, od vas, kot dobrega poznavalca dolenjske glasbene kulture, bi pričakoval tudi kakšen komentar glede izvedbe programa. Iz članka je razvidna pestrost programa, kaj pa kvaliteta? Zanima me, kako je tokrat zbor zvenel, ali je Pomlad upravičila svoj ugled? Hvala in lep pozdrav!
29.6.2015 1   (2)   (1)   OceniBilatam 
firbec-škoda, da niste bili tam, ker bi uživali. Izvrsten nastop lepo uglašenega zbora in zanimiva izvedba nekaterih črnskih duhovnih pesmi. Podpečanova dokazala ne samo strokovno usposobljenost ampak tudi usklajenost z zborom in z živahnostjo pridala koncertu pomladno mladostnost.
30.6.2015Ocenifirbec2 
Bilatam - In to bi lahko napisal tudi novinar...
30.6.2015OceniBiltam 
Novinar ni muzikologinja, da bi lahko ocenjeval koncert. Nima ustrezne izobrazbe. Naj koncert oceni muzikologinja.
30.6.2015Ocenifirbec 
Bilatam - najlepša hvala za odgovor! Smo izkoristili podaljšan vikend in se odpravili na morje, ampak glede na temperaturo vode bi bilo boljše če bi ostali doma in šli na koncert. Me veseli za Pomlad, da so se lepo ujeli z novo zborovodjo. Upam, da bodo ta program še kdaj izvedli, po tematiki izgleda zelo zanimiv. Sicer je gospod Igor že kdaj pa kdaj pokomentiral tudi izvedbe, a očitno zadnje čase raje kritike prepušča drugim in ostaja mnenjsko nepristranski.
30.6.2015 3   (3)   (0)   OceniIzumrla obrt 
V bistvi so novinarji "načeloma" diplomanti FDVja, torej se "načeloma" ne razumejo v nobeno strokovno smer. Kar pomeni, da bi lahko bili njihovi članki "načeloma" le najava kaj je bilo in kdaj. To potem seveda ne bi bili več članki, ampak le obvestila (organizatorja) za javnost. Za kaj takega pa ne potrebuješ več diplome, ampak le študenta, ki prepiše naslov in uro iz plakata. Za članek pa se je treba le majčkeno potruditi. Recimo povprašati prisotne muzikologe, kaj menijo po profesionalni plati in morda dodati mnenja povprečnega nemuzikološko izobraženega gledalca (ne nazadnje tudi svoje mnenje). Pa ne govorim le o aktualnem zapisu, ampak na splošno. Preprosto v današnjih medijih ne najdem več ČLANKOV, ampak le copy/paste najav in izjav za javnost.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava