kultura

Ana Desetnica tudi letos v Krškem

29.6.2015 | 16:00 | M. M.

Katjuša Kovačič in Rada Kikelj Drašler: Obrazba

Katjuša Kovačič in Rada Kikelj Drašler: Obrazba

Čupakabra: Šola za zmaje

Čupakabra: Šola za zmaje

Edinstveni trije

Edinstveni trije

Krško - Krško že drugo leto zapored gosti Ano Desetnico in postaja stalni član vse bolj množične družine »Desetničarjev«. Festivalsko dogajanje se bo jutri odvijalo na ploščadi pred kulturnim domom in v sredo še v Mestnem parku pri Valvasorjevi knjižnici.

Kot so sporočili organizatorji, se je pisalo leto 1998, ko je na ljubljanske in mariborske ulice prikorakala Ana Desetnica. Pred tem so v organizaciji zveze društev ŠKUC-Forum in Gledališča Ane Monro že potekali gledališki festivali in gostovanja tujih gledališč v Sloveniji v okviru Spomladanskega festivala (1979-1981), Poletja pred Metalko (1985-1987) ter tudi Festival Lent je imel pod svojim okriljem sekcijo cestno-gledališkega programa. A Ana Desetnica je imela že res tisto pravo formo organiziranega festivala, ki je padla na plodna tla in se obdržala do danes. 18 let kasneje torej lahko govorimo o polnoletni Ani Desetnici, ki pa že nekaj časa ni več festival dveh mest (Ljubljane in Maribora), ampak z vsakim letom upravičuje svoj naziv vseslovenski mednarodni festival uličnega gledališča.

Letos bo Ana Desetnica v sodelovanju s številnimi lokalnimi soorganizatorji prisotna kar v 13-ih slovenskih mestih, v Krškem sta to tamkajšnji kulturni dom in Valvasorjeva knjižnica.

PROGRAM ANE DESETNICE V KRŠKEM:

TOREK, 30.6., PLOŠČAD PRED KULTURNIM DOMOM KRŠKO

19:00 THE PRIMITIVES (BEL/GER): »EDINSTVENI TRIJE«

Igrajo: Craig Weston, Gordon Wilson, Marcus Siebert

Edinstveni trije so moški srednjih let, uglajeni, urejeni. Pred pomembno nalogo - čaka jih namreč dostava! A nikakor se ne morajo spomniti kaj morajo dostaviti? Kam? Komu? Izgubljeni, zmedeni tečejo naokoli, padajo, plešejo, se spotikajo in celo borijo za življenje. Vse, le da bi izpolnili pozabljeno nalogo.

Tudi za gledalce imajo posebno sporočilo. Ob ogledu predstave prosijo, da izključite svoje mobilne naprave in možgane! In se pripravite na igrivo, absurdno, čustveno in spontano interaktivno ulično predstavo.

Trije edinstveni so Markus Siebert alias Knäcke, klovn in komik iz Bremna ter Craig Weston (USA) in Gordon Wilson (GBR), dva naturalizirana belgijca, znana tudi kot The Primitives. Skupaj vsi trije nastopajo po vsem svetu že krepko dlje kot 90 let!

Zasedba The Primitives je publiki Ane Desetnice znana, saj jih gostimo vsakih nekaj let in nenazadnje je eden od njenih ustanoviteljev, Craig Weston, redni mentor na Šugli - Šoli uličnega gledališča, ki jo je Gledališče Ane Monro ustanovilo leta 2007. Craig Weston vas je z Gordonom Wilsonom in ulično predstavo Tesarja nazadnje na Desetnici zabaval leta 2011. Njuna izobrazba na gledališki šoli za gledališče, gib in mimiko Jacques LeCoq v Parizu se odraža v vseh njunih predstavah.

20:00 SCENA C (POL): »TANK«

Igrata: Jacek Dzwonowski, Piotr Chlipalski

Jacek Dzwonowski je izvrsten glasbenik, ki mu prav noben instrument ni tuj. Podpisal se je pod številne filme in gledališke predstave, sam pa je tudi del zasedb The Plodders in Zapłoty. Piotr Chlipalski je igralec, plesalec, producent in umetniški direktor mednarodnega uličnega festivala »Ulicznicy«. A skupaj sta Jacek in Piotr »Scena C«, ulična gledališka skupina, ki uspešno deluje že 15 let.

V predstavi Tank pa vas bosta Jacek in Piotr najverjetneje spomnila na slavna junaka čeških risank »A je to?«. Asociacija je povsem na mestu, ko naša dva junaka spremljamo na skoraj patetičnem popotovanju v vesela '70. Imata mini prikolico, imata piknik stole, celo domače prirejen žar se najde in spremljajo ju največji hiti tistega časa.

A nekaj manjka … Kaj le? Zmanjkalo jima je piva!

Katastrofo bosta dva bistra uma poskušala rešiti kar s postavitvijo lasten pivovarne. Jima boste pomagali?

SREDA, 1.7., MESTNI PARK PRI VALVASORJEVI KNJIŽNICI KRŠKO

20:00 KATJUŠA KOVAČIČ & RADA KIKELJ DRAŠLER: »OBRAZBA«

Igrata: Katjuša Kovačič, Rada Kikelj Drakšler

Faca Bukovec je dekle, ki ponoči kratkočasi z računalnikom in brskanjem po spletu. Zjutraj se neprespana poda v svet nagradne igre za najboljšega “selfija”. Medtem se na vrt pred hišo prikrade orjaška gosenica, ki uničuje njene rože. Dekle se na vso moč trudi, da bi se znebilo nepridipravke, a se ta zaplete med kablovje in uniči delovanje spleta. Takrat se svet Face Bukovec podre. Zateče se v svojo hišo in sanja o boju z računalniškim svetom. Medtem se gosenica zabubi. Ko se dekle zbudi, zagleda pred hišo pisanega metulja in skupaj z njim doživi preobrazbo v dotik edinega realnega trenutka – ZDAJ!

21:00 ČUPAKABRA: »ŠOLA ZA ZMAJE«

Kdor hoče pravi zmaj postati, z ognjem se uči ravnati.

Triglavi zmaj vroče vrtince viha, ogenj kašlja in dim sopiha. Glasno bere zmajsko poezijo in poučuje nadebudno mularijo. Spletati žareče zublje iz drobnih isker sreče, pometati hodnike s plameni in ognjene telovadne vaje, vas naučijo na Šoli za zmaje.

Ognjena predstava žonglerske skupine Čupakabra vas popelje pod Zmajsko goro in z malo sreče, lahko postanete diplomirani zmaj. Dobrodošli na prvo šolsko uro.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava