posavje

V soboto dan tehnike in odprtje namakalnega sistema

30.6.2015 | 09:15 | M. Ž.

Z leve: Klemen Kirn, Janko Avsec, Jože Simončič, Natalija Pelko in Martin Mavsar. (Foto: M. Ž.)

Z leve: Klemen Kirn, Janko Avsec, Jože Simončič, Natalija Pelko in Martin Mavsar. (Foto: M. Ž.)

Natalija Pelko in Martin Mavsar sta nosilca dneva tehnike.

Natalija Pelko in Martin Mavsar sta nosilca dneva tehnike.

Veliko Mraševo - Na včerajšnji novinarski konferenci so Jože Simončič, Natalija Pelko in Martin Mavsar iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto, Janko Avsec iz občine Krško in Klemen Kirn iz Kmetijske zadruge Krka predstavili Dan tehnike – pridelava, namakanje in promocija zelenjave Krško 2015, ki bo to soboto, 4. julija, potekala v Velikem Mraševem in Brodu pri Podbočju. V sklopu prireditve bodo odprli drugi del namakalnega sistema Kalce Naklo.

Kot je povedal direktor novomeškega KGZS Simončič, je glavni namen njihovega zavoda prenos znanja in tehnologij kmetom in tovrstne prireditve s prikazi in demonstracijami lepo dopolnjujejo njihov siceršnji način dela. Tako že četrto leto zapored pripravljajo dan tehnike, ki ga letos prvič posvečajo pridelovalcem zelenjave.

Prireditev se bo začela ob 9. uri na kmetiji Jurečič v Velikem Mraševem, kjer bodo, kot že omenjeno, odprli drugi del namakalnega sistema, ki ga je s pomočjo evropskega denarja postavila krška občina. »Nato bo sledila predstavitev ponudbe vseh sodelujočih razstavljalcev na prireditvi, trenutno jih je 28. V nadaljevanju bodo po t. i. zelenjavni poti od kmetije Jurečič ob reki Krki do kmetije Turk na Brodu v Podbočju potekali številni vodeni prikazi delovanja kmetijske tehnike za pridelavo zelenjave, jagod, krompirja, trsnih cepljenk in namakalnih sistemov ter ogledi različnih posevkov. Na kmetiji Turk bodo postavljene stojnice, na katerih bodo vsi sodelujoči predstavili svoj proizvodno-prodajni program. Tu bo poskrbljeno tudi za gostinski del ponudbe, ki ga je prevzela KZ Krka,« je orisal Mavsar in dodal, da poleg razstavljalcev na prireditvi sodelujejo tudi strokovnjaki Biotehniške fakultete Ljubljana, Kmetijskega inštituta Slovenije, Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje in Centra biotehnike in turizma Grm. Poskrbeli bodo tudi za parkiranje in za prevoz z avtobusom od enega do drugega prizorišča.

Natalija Pelko je med drugim povedala, da želijo na tej zelenjavni poti prikazati zelenjadnice, ki jih na tem območju pridelujejo v zavarovanih prostorih in na prostem, poudarek bo na namakanju, na obdelavi zemljišč in tehniki, ki jo potrebujejo pri pridelavi zelenjave – od sajenja sadik, polaganja folije, mehanske obdelave za zmanjševanje zapleveljenosti in varstva rastlin, skratka predstavili bodo najsodobnejšo tehniko namakanja in obdelovanja zemljišč, kjer se prideluje zelenjava.

‹ nazaj

Galerija (5)

dan tehnike02
dan tehnike03
dan tehnike04
dan tehnike07
dan tehnike08

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava