gospodarstvo

Zadnja Jutranjkina terjatev naprodaj

30.6.2015 | 12:40 | STA, M. M.

Stečajni upravitelj Tomaž Kos (Foto: A.K., arhiv DL)

Stečajni upravitelj Tomaž Kos (Foto: A.K., arhiv DL)

Sevnica - Stečaj sevniške Jutranjke, ki se je na predlog družbe zaradi nevzdržnih ekonomskih razmer v tekstilni industriji začel leta 2005, še vedno ni končan. Stečajni upravitelj je po zadnjih pravdanjih vodenje pravnih poslov končal. Zdaj čaka še na odziv zadnjega dolžnika, nekdanjega direktorja družbe Mihe Rabiča. Hkrati skuša njegovo terjatev prodati.

Stečajni upravitelj Jutranjke Tomaž Kos jepovedal, da mora za končanje postopka izterjati še Rabiča, ki pa se na njegove predloge ne odziva. Pogajanja o plačilu dosojene odškodnine tako še potekajo, kakršenkoli razplet pa predvidoma pričakuje do konca počitnic.

Terjatev do Rabiča prodaja z zavezujočim javnim zbiranjem ponudb. Rok za njihovo oddajo poteče dva meseca po objavi na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence oz. sredi avgusta.

Višje sodišče v Ljubljani je namreč septembra lani pritrdilo Kosovi pritožbi in po osmih letih pravdanja pravnomočno odločilo, da mora nekdanji direktor Rabič plačati dobrih 705.000 evrov odškodnine in sodne stroške. Gre za zadnjo terjatev v postopku, izterjani denar pa naj bi šel nekdanjim delavcem.

Kos je v svojem aprilskem poročilu zapisal, da se je glede novo določenega poplačila z Rabičem lani začel pogajati. Ker s pogajanji ni uspel, ga je nato v začetku marca pozval k plačilu terjatve. Ker se Rabič do srede aprila ni ustrezno odzval, pa je začel s prodajo njegove terjatve.

Kos je dejal, da se Rabič, ki verjetno vseh svojih dolgov ne bo zmožen poplačati, nadaljnjim pogajanjem izogiba. Stečajni postopek pa namerava končati takoj, ko opravi z Rabičevo terjatvijo, je še povedal.

Novomeško sodišče je sicer pred tem po dolgoletnem čakanju in pravdanju na različnih ravneh predlani odločilo, da mora Rabič navedeni družbi plačati odškodnino v znesku 294.000 evrov in ne približno 780.000 evrov, kot je terjal Kos. Hkrati je oprostilo nadzornika Marjana Rabiča in Mirjano Šulek.

Kos je zoper omenjeno trojico leta 2006 vložil odškodninsko tožbo v imenu upnikov, s katero je skušal dokazati, da so sevniško tekstilno podjetje oškodovali za 2,65 milijona evrov. Po ugotovitvi, da s celotnim zneskom na sodišču ne bo uspel, je tožbeni znesek kasneje zmanjšal.

Odškodninska tožba zoper direktorja in omenjena nadzornika je bila vložena zaradi njihovega ravnanja v postopku takratne prisilne poravnave, ko so na račune drugih podjetij v njihovi lasti nakazovali večje zneske denarja.

Leta 2006 vložena tožba se je nanašala na odškodnino v skupnem znesku dobrih 636,2 milijona takratnih tolarjev, po zadnji utesnitvi pa je ta zahtevek znašal omenjenih 776.000 evrov, je navedel Kos in dodal, da gre za oceno dejanske škode, ki jo je s svojim ravnanjem povzročil Rabič.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava