novice

Vlada in občine znova brez dogovora o višini povprečnine

30.6.2015 | 18:45 | STA, M. M.

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Ljubljana - Predstavniki vlade in občin so se zopet razšli brez dogovora o višini povprečnine za drugo polletje. Ponovno srečanje bo prihodnji teden, na njem naj bi ugotavljali realen učinek vladnih ukrepov na proračune občin. Po mnenju občin sicer učinkov letos še ne bo, zato ne pristajajo na predlaganih 514 evrov, ampak vztrajajo pri 525 evrih povprečnine.

Po januarskem dogovoru med vlado in občinami naj bi se povprečnina v drugem polletju s sedanjih 525 znižala na 500 evrov, pogoj za to pa je sprejetje ukrepov za znižanje stroškov občin v skupni vrednosti 22,8 milijona evrov. A vlada je do zdaj pripravila ukrepe v višini nekaj več kot devet milijonov evrov, čemur po vladnem predlogu ustreza tudi korigirana višina povprečnine v noveli zakona o izvrševanju proračunov za leti 2014 in 2015, ki jo je vlada obravnavala prejšnji teden.

Predstavniki združenj občin, ki so se včeraj z vladno stranjo sešli v prostorih ministrstva za finance, vztrajajo, da se povprečnina v drugi polovici leta ohrani na višini sedanjih 525 evrov.

Kot so v Skupnosti občin Slovenije (SOS) pojasnili v sporočilu za javnost po sestanku, je predsednik SOS Ivan Žagar predstavnike vlade opozoril, da nobeno od združenj občin ne odstopa od sedanje višine povprečnine, predlagajo pa, naj se na koncu leta na podlagi izračunanih realnih prihrankov za občine višina povprečnine prilagodi glede na ugotovljene finančne prihranke ali morebitno povečanje stroškov občin.

V občinah namreč menijo, da ukrepi, ki jih je pripravila vlada, ne predstavljajo neposrednih prihrankov občin, ki bi v drugi polovici leta predstavljali osnovo za znižanje povprečnine, saj da nekateri ukrepi ne bodo sprejeti skoraj do konca leta in tako ne bodo prinesli učinkov. Poračun povprečnine želijo glede na realen učinek zakonodajnih sprememb na proračune občin, do takrat pa vztrajajo pri 525 evrih povprečnine.

Obenem opozarjajo tudi, da ni znano, po kakšni metodologiji so resorna ministrstva izračunala višino finančnih učinkov sprememb zakonodaje. Kot so pojasnili v SOS, je državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar na srečanju povedala, da so tudi sami že poskušali pridobiti te obrazložitve ministrstev, po njihovih ocenah jim jih bodo posredovali še v tem tednu. Tako je predlagala, da se na osnovi podanih obrazložitev finančnih ocen ponovno opravi krog pogovorov s predstavniki občin, v katerem bi ugotavljali realen učinek ukrepov na proračune občin.

"V kolikor bi se ugotovilo, da ocena finančnega prihranka v višini devetih milijonov evrov (kakor kažejo trenutne ocene ministrstev) ni realna, je ministrstvo za finance pripravljeno odstopiti od predloga višine povprečnine v višini 514 evrov na prebivalca in se približati znesku 525 evrov," so pojasnili v sporočilu SOS.

Tudi predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj poudarja, da se je treba uskladiti o tem, kakšni so realni učinki ukrepov na proračune občin. Od vladne strani tako pričakujejo pojasnila, kako so prišlo do številk pri posameznih ukrepih, na podlagi tega pa se bodo poskušali poenotiti glede številk. Če jim to ne bo uspelo, občinam ostaja tudi možnost tožbe in dokazovanja o učinkih, ki pa jim ni v interesu, saj bi to pomenilo, da denarja še ne bi prejeli kmalu, občine pa so danes v likvidnostnih težavah, je pojasnil Smrdelj.

Z vladno stranjo se bodo ponovno srečali prihodnji teden v torek dopoldne.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava