posavje

Kmalu znan razplet tožbe proti organizatorjem spusta, ki je vzel 13 življenj

1.7.2015 | 10:15 | M. M.

Foto: P. P., arhiv DL

Foto: P. P., arhiv DL

Ljubljana, Sevnica - Pojutrišnjem bo minilo sedem let od tragične nesreče pri hidroelektrarni Blanca, ko je življenje izgubilo 13 oseb, med njimi tudi tedanji prvi mož občine Sevnica Kristijan Janc. Po poročanju Dnevnika je ljubljanska sodnica Mihela Mohorič včeraj zaključila dokazni postopek glede tožbe, ki so jo tri žalujoče družine vložile proti peterici, po njihovem prepričanju odgovorni za to nesrečo. Kot je napovedala Mohoričeva, bo zdaj odločila, ali je tožba utemeljena ali ne.

Po končani preiskavi je sicer policija ovadila le Ivana Jamnika, ki je organizatorjem posodil čolne, a je kasneje tožilstvo ovadbo zavrglo. Pet svojcev pokojnih pa se je odločilo za zasebno tožbo, kot navaja Dnevnik, so jo naslovili na organizatorje spusta, investitorje in izvajalce del pri gradnji HE Blanca: občino Sevnica, Holding Slovenske elektrarne, Hidroelektrarne na spodnji Savi, Infro (v nesreči sta umrla tudi dva njihova zaposlena), CGP Novo mesto, Zavarovalnico Triglav in tudi (zdaj že pokojnega) Jamnika.

Tožniki, ki zahtevajo od 20.000 do 30.000 evrov odškodnine, v dveh primerih pa tudi rento, občino med drugim obtožujejo, da je dopustila plovbo, čeprav je vedela, da ta po gradbišču ni dovoljena. Izvajalcem med drugim očitajo, da so preusmerili vodo čez prelivna polja, čeprav gradnja na akumulacijskem jezeru še ni bila tako daleč, da bi se zapornice na prelivnih poljih lahko dvignile. Jamnik pa, poleg tega, da je priskrbel neprimerna plovila, sploh ni imel dovoljenja za plovbo, trdijo tožniki.

Tožbo je sodišče začelo obravnavati pred štirimi leti, opravilo je štiri glavne obravnave. Sodnica je imela precejšnje težave z iskanjem primernega izvedenca, ki bi ocenil, kako je bilo poskrbljeno za varnost na gradbišču hidroelektrarne.

Kot še poroča omenjeni časnik, so izvedenca dr. Brana Široka, dekana fakultete za strojništvo, zaslišali včeraj. Ta je med drugim povedal, da je pri izdelavi mnenja izhajal le iz zbrane dokumentacije, tudi iz ugotovitev inšpektorjev po nesreči. Ti so ocenili, da je bilo varovanje urejeno v skladu z varnostnimi načrti in takrat veljavno zakonodajo. Na vseh dotokih do struge so bile postavljene gradbene mreže, a so jih nesrečneži odmaknili, da so prišli mimo. Opozorilnih tabel ni bilo – danes, ko elektrarna deluje, so sicer nameščene, a so po njegovem mnenju nefunkcionalne. Iz vode namreč ni mogoče razbrati, na kaj opozarjajo.

Sodnica včeraj tudi ni ugodila predlogu zastopnice tožnikov, da bi zaslišali še kakšnega strokovnjaka za varovanje in je dokazni postopek zaključila.

‹ nazaj

Komentarji (9)

1.7.2015–1 (0) (1)Ocenilujzek 
Tile tožniki so pa res čudni!
1.7.2015–1 (0) (1)OceniFranc 
Zavohali so denar.....je pa od njih zelo neetično, da sedaj tožijo pa omalevažujejo ustanove oz. ljudi, kjer so bili tudi ponesrečeni zaposleni oz. z njimi delali. Nihče jih ni silil v plovbo, vsi so bili ponosni na dejanja takrat zdaj pa..... Malo podlo je tole.
1.7.2015Oceninepremišljeno 
Odmaknili gradbene mreže in odveslali v smrt. Z vsakim plovilom bi bilo isto v taki situaciji. Razumni so vsaj pravočasno ugotovili nevarnost in se umaknili. Nepremišljeni, kljub opozorilu, pa so pot nadaljevali. Čudne tožbe.
1.7.2015Ocenidecima 
tisto z mrežami je dobra, ja. in med organizatorji je tudi občina sevnica ... hm ... kdo je že bil takrat župan?
1.7.2015Oceniobcan 
ta je res mal bosa ampak če zavohaš denar ga zavohaš ...
1.7.2015Oceniobcan2 
in katere tri druzine tozijo?
1.7.2015Ocenidd 
Resnica je menda tudi ta, da se je gor na čolnih veselo pilo.....tisti čolni, ki so upoštevali navodila in bi peš prečkali jez, so na vso moč opozarjali ostale, da tega ne počet. Zalostno pa je, da so stradali tudi tisti, ki so gradnjo in sam jez z tistimi razbijači poznali on so vedelo, kaj voda tam počne..... Malo v riti, pa je korajža tu...... Sedaj pa bi radi malo zaslužili......
1.7.2015 6 (6) (0)Ocenimilan 
Pri vsem tem je najbolj žalostno še to, da nihče ne omenja še treh smrtnih nesreč. ki pa so se dogodile v toku gradnje jezu. Delavcev , ki so se smrtno ponesrečili pri gradnji HE Blanca nihče ne omenja, pa tudi spomenika nimajo , še zraven jih niso mogli pripisati, torej na HE Blanca je bilo 16 smrtnih žrtev. Očitno delavci niso vredni da bi jih kdo omenjal, kaj šele, postavil tablo v spomin. To je lep odraz današnjih odnosov do delavskega razreda.
2.7.2015Ocenivinvrh 
izguba vsakega življenja je neizmerna škoda , tale dogodek je nažalost tipični primer neizmerne objesnosti

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava