dolenjska

Program finančnega opismenjevanja za Rome končali prvi udeleženci

1.7.2015 | 11:40 | STA, M. M.

Z včerajšnje podelitve potrdil uspešnim udeležencem... (Foto: RIC Novo mesto)

Z včerajšnje podelitve potrdil uspešnim udeležencem... (Foto: RIC Novo mesto)

Z zaključnega srečanja s podjetnico Barbaro Fortuna

Z zaključnega srečanja s podjetnico Barbaro Fortuna

Trebnje, Novo mesto - V Centru za izobraževanje in kulturo v Trebnjem so v okviru mednarodnega projekta Finančna pismenost za Rome 17 udeležencem, ki so uspešno preizkusili in zaključili pilotno izvedbo 56-urnega programa, podelili potrdila o opravljenem tečaju. Namen projekta, ki bi ga radi uporabili kot širši model, je razvoj izobraževalnega programa in učnih gradiv.

Predstavnica novomeškega Razvojno izobraževalnega centra (RIC) Gabi Ogulin Počrvina je povedala, da nameravajo z omenjenim programom popraviti odnos Romov do denarja in okrepiti njihovo zaupanje v bančne storitve. Hkrati naj bi gospodarnejše ravnanje z njim pripomoglo k njihovemu boljšemu in bolje urejenemu življenju, program pa naj bi bil primeren tudi za usposabljanje drugih ranljivih skupin, odraslih in otrok.

Poskusno usposabljanje v Trebnjem je potekalo v okviru mednarodnega projekta finančne pismenosti za Rome, pri katerem sodelujejo partnerji šestih evropskih držav. RIC iz Novega mesta je kot njegov nosilec z njim začel leta 2012. Med cilji projekta je tudi njegova lokalna in izvedba na državni ravni, je dodala.

Po besedah enega od udeležencev trebanjskega usposabljanja, 36-letnega Trebanjca Klemna Muzge, je sam po obisku tečaja, ki sta ga obiskovala skupaj z ženo, ugotovil, da lahko tudi nekaj prihrani. Seznanil se je z bančnimi varčevalnimi sistemi in pogoji in kako lahko sam poišče zaposlitev. Z ženo sta pripravila tudi domači finančni načrt, je pristavil.

Za projekt, ki bo stal približno 360.000 evrov, so tri četrtine denarja dobili iz evropskega programa vseživljenjskega učenja, razliko bodo prispevali partnerji projekta. Novomeški partner, ki projekt Finančna pismenost za Rome - Financial Literacy for the Roma - vodi, bo zanj dobil skoraj 120.000 evrov.

V okviru izobraževalnega programa bodo sicer razvili model, ki bo prilagojen potrebam romske skupnosti in usmerjen v pridobivanje praktičnih veščin, hkrati bodo partnerji projekta izmenjavali lastne izkušnje ter zgledne primere na omenjenem izobraževalnem ter drugih področjih, povezanih z Romi.

Za omenjeni projekt so najprej zagotovili primerno oceno stanja, nato pa nadaljevali z razvojem ustreznega izobraževalnega programa in oblikovanja inovativnega načina poučevanja, ki ga bodo prevedli v jezike sodelujočih držav.

Razvili bodo tudi preproste smernice za usposabljanje učiteljev, preizkusili in ovrednotili ustvarjena učna orodja in izvedli še vse potrebno za uveljavitev ter izvajanje programa. V vsaki od sodelujočih držav so usposobili 20 učiteljev.

Pri projektu, ki ga bodo zaključili januarja prihodnje leto, poleg slovenskega sodelujejo še partnerji iz Italije, Slovaške, Bolgarije, Grčije in Srbije, z njim pa so najprej začeli v mestnih in primestnih romskih skupnostih, je še dejala Ogulin Počrvinova.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava