kronika

Prvi "zbiral" za gluhoneme, drugi beračil

1.7.2015 | 18:30 | M. M.

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Novomeški policisti so včeraj dopoldan prejeli klic o sumljivem neznancu, ki naj bi pred trgovskim centrom v Novem mestu od mimoidočih pobiral prostovoljne prispevke za gluhoneme osebe. Policisti so moškega izsledili in ugotovili, da 30-letni državljan Romunije za pobiranje tovrstnih prispevkov nima ustreznih dovoljenj. Tujca so privedli na Okrajno sodišče v Novem mestu, kjer mu je sodnica zaradi kršitev izrekla opomin in stransko sankcijo izgona iz države za dobo treh let.

Krški varuhi reda pa so bili dan prej obveščeni o vsiljivem beračenju v tamkajšnjem trgovskem centru. Izsledili so 26-letnega Romuna in mu zaradi tega izdali plačilni nalog. Zakon o varstvu javnega reda in miru določa, da se z globo 41,73 evra kaznuje, kdor na vsiljiv ali žaljiv način koga nadleguje z beračenjem za denar ali druge materialne dobrine.

Ob tem s PU Novo mesto še sporočajo, da z območja širše regije občasno prejmejo obvestila o kršitvah, povezanih z nedovoljenim zbiranjem prostovoljnih prispevkov. »V nekaterih primerih gre za beračenje, ko osebe na vsiljiv ali žaljiv način koga nadlegujejo za denar ali druge materialne dobrine. Ob nezakonitem pobiranju prostovoljnih prispevkov se osebe pogosto predstavljajo za predstavnike humanitarnih organizacij. Nemalokrat s pretvezami o pobiranju prispevkov za bolne otroke pri ljudeh želijo vzbuditi sočutje in se na ta način okoristiti. Policisti ugotavljajo, da kršitelji poleg neupravičenega pobiranja prispevkov pogosto ljudi tudi ogoljufajo pri vračilu denarja,« dodaja predstavnica za odnose z javnostmi na PU Novo mesto Alenka Drenik in nadaljuje: »Občanom svetujemo, naj bodo pozorni, ali imajo te osebe ustrezna dovoljenja upravne enote. V nasprotnem primeru naj jim denarja ne izročajo in o tem takoj obvestijo policiste na številko 113.«

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava