posavje

Prenovljeni grad Podsreda ponovno odprt za obiskovalce

1.7.2015 | 16:00 | STA, M. M.

Foto: D.A.L., arhiv DL

Foto: D.A.L., arhiv DL

Podsreda - Prenovljeni grad Podsreda je od danes ponovno odprt za obiskovalce. Obnovitvena dela, ki so se začela v začetku letošnjega leta, so med drugim obsegala prekritje dela strehe gradu, zamenjavo stavbnega pohištva, obnovo črne kuhinje in obnovo lesenih tlakov v razstavnih prostorih slikarja Franceta Slane.

Občina Kozje pričakuje, da se bo po prenovi število obiskovalcev gradu s sedanjih 7000 povečalo na 8000 letno. Za izvedbo naložbe je občina od gospodarskega ministrstva pridobila nekaj več kot 610.000 evrov nepovratnih evropskih sredstev. S tem denarjem je lahko financirala največ 85 odstotkov celotnih upravičenih stroškov, ki so bili v vlogi za pridobitev sredstev ovrednoteni na dobrih 718.000 evrov, so zapisali na svojih spletnih straneh.

Grad Podsreda, ki je bil zgrajen v 12. stoletju, sodi med najpomembnejše objekte romanske arhitekture na Slovenskem, saj je njegovo srednjeveško jedro skozi stoletja ostalo skoraj neokrnjeno. Kot še piše na spletni strani občine, so bili s prenovo zagotovljeni pogoji za izvajanje kakovostne kulturne dejavnosti, povečanje turistične atraktivnosti regije in ustvarjanje novih delovnih mest.

Obnovitvena dela so obsegala še izdelavo novih strelovodov, osvetlitev južne in severne fasade in platoja pred glavnim vhodom gradu ter vzpostavitev avdio vodiča v treh jezikih.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava