dolenjska

Začetek gradnje novomeškega dela 3RO predvidoma leta 2018

2.7.2015 | 07:40 | STA, M. M.

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Novo mesto - Z gradnjo južnega oz. nekaj več kot petkilometrskega novomeškega dela ceste tretje razvojne osi z njegovo vzhodno obvoznico bi lahko začeli v dveh letih. Za projekt je že zagotovljen evropski denar, zanj pa že začenjajo pripravljati projektno dokumentacijo in odkupovati zemljišča. Začetek del minister za infrastrukturo Peter Gašperšič predvideva leta 2018.

Minister je upravnemu odboru Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine v Novem mestu včeraj povedal, da so projekt ceste tretje razvojne osi predali Družbi za avtoceste v RS (Dars), s čimer so zagotovili njegovo financiranje, za njegov novomeški del pa začenjajo z dejavnostmi za izdelavo projektne dokumentacije in pridobivanje zemljišč.

Po izgradnji novomeškega dela ceste od novomeškega vzhodnega avtocestnega priključka do priključka Osredek pri tovarni Revoz naj bi nadaljevali s predorom skozi Gorjance oz. z odsekom do Malin na drugi strani Gorjancev, ki je že prostorsko umeščen.

Izvedbena dinamika tega drugega dela je sicer odvisna od tega, kako bo Dars gradnjo omenjenega odseka sposoben financirati oz. kako mu bo uspelo reprogramiranje njegovih zdajšnjih posojil ter najemanje novih.

Naložba za novomeški približno petkilometrski odsek je ocenjena na približno 90 milijonov evrov, skoraj dve petini zanj bo evropskega denarja. Odsek do belokranjskih Malin pa naj bi stal približno 300 milijonov evrov, je navedel minister.

Sicer pa naj bi bil Dars, kot je še ocenil Gašperšič, ob navedenih ukrepih in z uvedbo elektronskega cestninjenja v prostem prometnem toku za tovorna vozila nove naložbe sposoben financirati.

‹ nazaj

Komentarji (13)

2.7.2015—   (1) (1)Ocenismart 
To pomeni, da se bomo lahko nekje med 2028 in 2033 že vozili po novi cesti (če dočakamo takšno lepo starost)
2.7.2015 1 (1) (0)OceniBorut 
Država ne more zagotoviti nekaj mio eur za nujno potrebno infrastrukturo je pa denar za mafijo!
2.7.2015Oceniiii 
tukaj ni debate, dejte tujce najet, pa naj delajo to prekleto os, naši gradbinci so itak vsi po zaporih (pa če bi bilo kaj pravice na svetu, bi moral tam pristat vsaj polovica darsa). mi je čist vseeno, komu tiste nalepke potem plačujem, samo da bo bela krajina tudi dobil okno v svet. ampak očitno je glavno, da imamo nm obvoznico, to je pa vse..
2.7.2015 3 (3) (0)OceniMilan 
iii Se strinjam s tabo. Bela krajina je res popolnoma odrezana od sveta. To se vidi tudi po tem, da po 70 letih na plano še vedno hodijo novi "borci"
2.7.2015OceniGggg 
Držim pesti, da bi moji še nerojeni vnuki lahko že vozili po tej cesti. Ampak, saj vem, sanje so le sanje in nič drugega
2.7.2015OceniGggg 
Držim pesti, da bi moji še nerojeni vnuki lahko že vozili po tej cesti. Ampak, saj vem, sanje so le sanje in nič drugega
2.7.2015 1 (1) (0)Ocenihmmmm 
Dejstvo je, da je trenutna vlada Belo krajino označila za ekonomsko popolnoma nepomembno. Prav tako jim je malo mar za ljudi, ki tam živijo. To se vidi tudi po tem, ko vlada obiskuje posamezne regije, dokler Belo k. ignorira. Le tu in tam pošlje posameznega ministra prodajati drobtinice. So pa v Beli krajini člani SMC v občinskih klopeh kot svetniki, od katerih ni prav nobenega poziva v Ljubljano. Le zakaj?
2.7.2015OceniJan 
Trenutna vlada? To je že vsaj 100 let, ne pa trenutna vlada. Sicer pa so Belokranjci imeli kar nekaj poslancev, ki niso zlobirali nič. Trenutno pa tudi bolj marihuana zanima, kot pa kašen razvoj.
2.7.2015OceniČestitam 
Nalijmo si cvička dragi Dolenjci. Korak levo, korak desno, pa enega naprej. V Beli Krajni so jim zgradili nekako obvoznico, sedaj jo naj ima še Novo mesto.Tako se dela!
2.7.2015Oceniobvozničarji 
Pa dajte že nahat govorit o "obvoznici"!!! To je navadna avtocesta skozi mesto!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava