bela krajina

Novost na cestno-železniškem prehodu Otovec

2.7.2015 | 13:15 | M. M.

Foto: občina Črnomelj

Foto: občina Črnomelj

Novost na cestno-železniškem prehodu Otovec

Otovec - Občina Črnomelj je na nezavarovanem cestno-železniškim prehodu na Otovcu postavila opozorilni sistem COPS@rail (Collision Preventing Safety System). Tam se prihajajoči vlak slabo vidi zaradi ukrivljenosti nivojskega prehoda, vidno polje cestnega udeleženca pa je omejeno na obe strani železniške proge.

Gre za svetlobno opozorilni sistem, namenjen nezavarovanemu cestno-železniškemu odseku, ki sestavlja nabor detektorjev vozil in drugih prometnih udeležencev ter svetlobni opozorilni prikazovalnik z opozorilno vsebino (v našem primeru znak USTAVI, II-2) in rumenimi utripalci za učinkovito opozarjanje prometnih udeležencev na nevarnost trka.

Prilagojen sistem uporablja enostopenjski način opozarjanja, in sicer se opozarjanje z utripanjem aktivira ob približevanju prometnega udeleženca nivojskemu prehodu ne glede na prisotnost vlaka, s čimer udeleženca opozarja na večjo previdnost. Sistem je pritrjen na obstoječi prometni drog, na katerem je postavljen Andrejev križ, ki označuje prehod ceste čez dvotirno progo v ravnini brez zapornic ali polzapornic.

Sistem bo možno nadgraditi na način, da se aktivira, kadar se prehodu približujejo tako udeleženci cestnega prometa kot vlak, in sicer takoj, ko bo za to dana zakonska možnost, so danes sporočili iz črnomaljske občine. Kot smo poročali, so podobne opozorilne sisteme doslej namestili v več krajih po regiji, in sicer v glavnem na nevarnih oz. slabše preglednih križiščih.

‹ nazaj

Komentarji (1)

4.7.2015Oceniobčan 
Kdaj bo to urejeno v Petrovi vasi

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava