kronika

Zaradi drog hišne preiskave po vsej državi, tudi v Novem mestu

2.7.2015 | 20:45 | STA, M. M.

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Ljubljana - V okviru mednarodne kriminalistične preiskave je tudi na območju več slovenskih policijskih uprav danes 150 kriminalistov in policistov izvajalo 21 hišnih preiskav, v katerih so iskali dokaze o storitvi kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog. Pridržanih je še devet oseb, Nacionalni preiskovalni urad (NPU) pa opravlja še tri hišne preiskave. Neuradno smo izvedeli, da naj bi vsaj ena hišna preiskava potekala tudi v stanovanjskem objektu v središču Novega mesta.

Z Generalne policijske uprave (GPU) so sicer sporočili, da so preiskovalci NPU pridržali šest osumljenih oseb, enega so izpustili. Gre za Dragana Tošića, zoper katerega naj bi se predvidoma še letos začelo novo sojenje zaradi domnevne trgovine z mamili v tako imenovani zadevi Balkanski bojevnik. Na prostost so ga izpustili okoli 14. ure. Kakšnih koli drugih podatkov pa njegova odvetnica Martina Žaucer Hrovatin ni želela razkriti.

V preiskavi, ki jo vodijo ljubljanski kriminalisti, pa so skupno opravili sedem hišnih preiskav, vse so že zaključene. Še vedno pa so štiri osumljene osebe pridržane. Operativne aktivnosti se intenzivno nadaljujejo, so pojasnili policisti. Celoten predkazenski postopek pa vodi Specializirano državno tožilstvo. Pridržane morajo v 48 urah pripeljati na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku.

Preiskave so sicer danes potekale tako v zasebnih kot poslovnih prostorih. Kot so za medije pojasnili na GPU, so med dandanašnjimi hišnimi preiskavami zasegli več kot 8000 evrov gotovine, nekaj več kot 200 gramov kokaina in več telefonskih aparatov.

Nekateri osumljeni naj bi v hudodelski združbi izvrševali kazniva dejanja, ki so povezana s preprodajo kokaina in heroina. Tisti osumljeni, ki jih preiskujejo ljubljanski kriminalisti, pa naj bi storili več kaznivih dejanj v povezavi s preprodajo prepovedanih drog, orožja, ponarejanja denarja in hudodelskega združevanja.

Policijska akcija sicer sega tudi v sosednje države. V razbitju mednarodne mreže preprodajalcev drog, ki se je vila od Brazilije prek Zahodne Evrope do območja Balkana, so sodelovali tudi avstrijski in hrvaški varnostni organi. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA, so skupaj aretirali okoli 30 oseb.

Za transport drog iz Brazilije preko Atlantskega oceana do Španije naj bi služil v Južni Afriki predelan katamaran, poroča APA, ki se sklicuje na navedbe graških preiskovalcev. Kapitana katamarana, 61-letnega Avstrijca, in njegovega 35-letnega sina so aretirali že v nedeljo. Vodja kriminalne skupine naj bi bil Črnogorec, ki so ga oktobra lani aretirali na Dunaju in izročili Nemčiji, še piše agencija.

Graški policisti so sicer leta 2013 preiskovali drugo kriminalno združbo, ko so naleteli na to mrežo tihotapcev in preprodajalcev kokaina. Preiskovalci naj bi izsledili najmanj en prevoz kar 600 kilogramov kokaina z ladjo iz Brazilije v Španijo, ki so ga nato preko Nizozemske preprodali po Evropi, piše avstrijski časnik Kleine Zeitung.

Časnik dodaja, da so v okviru operacije v Sloveniji in na Hrvaškem aretirali skupno 17 osumljencev, na Dunaju pa je bilo aretiranih še 12 ljudi.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava