dolenjska

Mokropoljski gasilci slavijo 80 let

4.7.2015 | 10:00 | Besedilo in foto: L. Markelj

Gasilska parada, v ozadu lepo urejen gasilski dom, središče vaškega življenja.

Gasilska parada, v ozadu lepo urejen gasilski dom, središče vaškega življenja.

Dolenje Mokro Polje - Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Mokro Polje ta konec tedna slavi okrogli jubilej, 80-letnico delovanja, za kar mu bo občina Šentjernej ob letošnjem Jernejevem podelila spominsko plaketo.

Mokropoljski gasilci slavijo 80 let

Včerajšnja prireditev se je pričela s slavnostno povorko gasilcev iz vseh desetih društev v šentjernejski gasilski zvezi, zaključila pa z gasilsko veselico. PGD Mokro Polje so za trud in nesebično pomoč sočloveku v težavah čestitali številni gostje, med drugimi predstavnik Gasilske zveze Slovenije Franc Bradeško, šentjernejski župan Radko Luzar, predsednik Gasilske zveze Šentjernej Aleš Medle (predsedniku društva je izročil posebno stekleno skulpturo petelina), vodja novomeške izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Klemen Gorše idr. Društvo je prejelo kar osem državnih priznanj. Na današnji slavnostni seji bodo podelili še društvena priznanja najzaslužnejšim članom.

Andrej Rebselj.

Andrej Rebselj.

PGD Mokro Polje, ki združuje gasilce in skrbi za požarno varnost in za pomoč ob drugih nesrečah v vaseh Dolenje in Gorenje Mokro Polje, Polhovica, Prapreče, Pristava in Žerjavin, je eno uspešnejših v zvezi. Njihov nastanek in razvoj je podrobno opisal predsednik društva Andrej Rebselj. Društvo je zelo številčno – med dvesto člani so tako mladi kot starejši – stalno skrbi za izobraževanja in je zelo uspešno na gasilskih tekmovanjih. Že tretje leto so osvojili prehodno zastavo šentjernejske gasilske zveze, kar pomeni, da so bili od vseh desetih društev najboljši. Tekmujejo tako pionirji kot mladinci, člani, starejši gasilci, itd. in to ne le moški, tudi ženske. Pohvalijo se lahko s kar tremi ženskimi ekipami, od katerih so se starejše gasilke letos uvrstile na državno prvenstvo. Sicer je veliko deklet tudi med pionirji in mladinci.

Mokropoljski gasilci slavijo 80 let

»Gasilsko društvo nas povezuje in združuje, naj bo tako še naprej,« pravi predsednik Rebselj. Za 80 let so mokropoljski gasilci stopili skupaj in prenovili gasilski dom, zgrajen ob ustanovitvi društva, že večkrat obnovljen in dograjen. Zamenjali so okna in vrata, uredili sanitarije, utrdili strop v dvorani, prenovili balkon in fasado, na slednji pa poskrbeli tudi za sliko zavetnika gasilcev, sv. Florjana. Njegov kipec na domu seveda ostaja. V društvu, ki ima svoj prapor, stalno skrbijo tudi za dobro opremljenost, za kar ni nikoli dovolj denarja.

Prireditev so popestrili mladi gasilci iz pionirskih vrst, glasbeniki Eva Novak in Petra Luzar, Katja in Alja Bregar ter pevka Monika Žur ter ljudski pesnik Jože Grgovič, ki je za  mokrepoljske gasilce ob jubileju spesnil posebno pesem.

‹ nazaj

Galerija (29)

GASILCI-001
GASILCI-002
GASILCI-003
GASILCI-004
GASILCI-005
GASILCI-006
GASILCI-007
GASILCI-008
GASILCI-009
GASILCI-010
GASILCI-011
GASILCI-012
GASILCI-013
GASILCI-014
GASILCI-015
GASILCI-016
GASILCI-017
GASILCI-018
GASILCI-019
GASILCI-020
GASILCI-021
GASILCI-022
GASILCI-023
GASILCI-024
GASILCI-025
GASILCI-026
GASILCI-027
GASILCI-028
GASILCI-029

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava