posavje

Dan tehnike v Krškem

4.7.2015 | 12:00 | R. Ž.

Foto: R. Ž.

Foto: R. Ž.

Krško - V Velikem Mraševem in Brodu pri Podbočju pri Krškem danes poteka prireditev Dan tehnike Krško 2015 - pridelava, namakanje in promocija zelenjave. V sklopu dogodka so zjutraj slovesno odprli zaključeno drugo fazo namakalnega sistema Kalce-Naklo, ki ga je krška občina zgradila s pomočjo evropskih sredstev.

V ta namen je bil včeraj v krškem kulturnem domu strokovni posvet o namakanju in organizaciji pridelovalcev, ki se ga je udeležilo okoli 120 zainteresiranih. Cilj posveta, ki so ga organizirali občina Krško, KGZS Novo mesto in evropski poslanec Franci Bogovič, je bil seznaniti domačo strokovno javnost, odločevalce in proizvajalce oz. pridelovalce sadja ter zelenjave in širšo slovensko javnost z najbolj razvitimi sistemi organizacij proizvajalcev in namakanja v EU, s katerimi se je del slovenske zainteresirane javnosti seznanil že na strokovni ekskurziji v Belgiji maja letos. Namen je bil tudi seznanitev s pomembnostjo organizacije proizvajalcev in pregled trenutnega dogajanja na področju organiziranja proizvajalcev v Sloveniji ter prenesti praktične izkušnje iz Belgije širšemu krogu zainteresiranih z željo, da bi bile prve organizacije v Sloveniji ustanovljene že letos oz. v začetku leta 2016. Bogovič je med drugim poudaril pomembnost povezovanja, ki ga sofinancira Evropska unija, zato Slovenija na tem področju izgublja denar, saj naši proizvajalci niso povezani tako, kot bi morali biti.

Na današnji prireditvi ob dnevu tehnike razstavljalci predstavljajo kmetijsko tehniko, kmetijsko in namakalno opremo, repromaterial, na ogled so tudi posevki zelenjave, zgodnjega krompirja, jagod in trsnih cepljenk.

Zvočni zapisi

Krški župan Miran Stanko o namakalnem sistemu ob reki Krki

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava