dolenjska

Na Bučki proslavili 70 let vrnitve iz izgona

5.7.2015 | 21:00 | Besedilo in foto: L. Markelj

Prof. Ivica Žnidaršič.

Prof. Ivica Žnidaršič.

Bučka - V kulturnem domu je bila včeraj prireditev, na kateri so se spomnili 70- letnice vrnitve iz izgona v domovino. Nemško - italijanska okupacijska meja med drugo svetovno vojno je namreč zarezala ravno preko Bučke. Sledilo je množično izganjanje Slovencev in naseljevanje Nemcev.

Na Bučki proslavili 70 let vrnitve iz izgona

Z območja Bučke je v nemških taboriščih umrlo več kot 50 ljudi. Nekaj jih je za posledicami trpljenja umrlo že tako rekoč na pragu svobode ali prve dni po vrnitvi domov. Ljudje so se iz taborišč vračali bolehni in so si le stežka znova opomogli. Prvi izgnanci so se na svoje domove vrnili julija 1945. Njihove hiše so bile opustošene, nekatere domačije požgane, nihče ni vedel, kaj bo našel tam, kjer je bil nekoč njegov dom. Po vrnitvi so sledila leta obnove, ki so zahtevala veliko napornega dela.

Dekleta pevske skupine Mesečina so se znova izkazala z ubranim petjem.

Dekleta pevske skupine Mesečina so se znova izkazala z ubranim petjem.

»Bili so izčrpani, bolni, a srečni, da so spet doma in svobodni,« je na te dogodke vojne v nagovoru spomnil škocjanski župan Jože Kapler in poudaril, da se kaj takega ne sme nikoli več ponoviti. Zato se je treba boriti za prave vrednote in mir v svetu. Tudi prof. Ivica Žnidaršič, ki je kot otrok tudi sama izkusila grozote izgnanstva, in je tudi zato ena od vztrajnih bork za popravo krivic borko za pravice in za popravo krivic vsem, ki so morali prenašati različne oblike nasilja druge svetovne vojne, je spomnila na te dogodke. Podarila je, da mora agresor poplačati vojno škodo, česar Nemčija še ni storila. Predstavila je prizadevanja Društva izgnancev Slovenije, katerega predsednica je bila vrsto let, in dejala, da je izgnancev iz leta v leto manj, saj čas dela svoje, a svojci morajo vztrajati in biti dejavni, da se krivice popravijo.

Zbrane je pozdravila tudi predsednik Krajevne organizacije Društva izgnancev Slovenije Silva Marjetič.

V kulturnem programu so nastopili recitatorji in dekliška pevska skupina Mesečina z Bučke.

‹ nazaj

Galerija (15)

BUCKA-001
BUCKA-002
BUCKA-003
BUCKA-004
BUCKA-005
BUCKA-006
BUCKA-007
BUCKA-008
BUCKA-009
BUCKA-010
BUCKA-011
BUCKA-012
BUCKA-013
BUCKA-014
BUCKA-015

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava