16-letni Jorgić v lovu za manjkajočim kosom žlahtne kovine

6.7.2015 | 17:15

Darko Jorgić (Foto: NZS)

Darko Jorgić (Foto: NZS)

Novo mesto - Prvo ime slovenske odprave na 58. mladinskem evropskem prvenstvu, ki se bo z ekipnimi tekmami začelo v petek, bo znova Darko Jorgić iz NTK Krka Novo mesto, ki je v letošnji sezoni že našel mesto tudi v članski reprezentanci.

Kot je sporočil Tim Šfiligoj iz Namiznoteniške zveze Slovenije, se lahko Jorgić na domačih tleh pohvali s posamičnim naslovom državnega prvaka med mladinci in mlajšimi člani, s prvo ekipo NTK Krka Novo mesto je drugo leto zapored osvojil tudi državno ligo. V mednarodnem merilu se je ustoličil na mestu 6. mladinca Evrope, izkazal pa se je s posamičnim bronom na MP Češke in zlatom na MP Egipta.

Zadnji dve evropski prvenstvi je še vedno 16-letni Hrastničan zaključil v četrtfinalu tekmovanja posameznikov. Pred dvema letoma v Ostravi mu je načrte prekrižal njegov veliki rival Avstrijec Andreas Levenko, lani pa je v prvem letu med mladinci v četrtfinalni fazi tekmovanja moral priznati premoč Švedu Eliasu Ranefurju.

Tokrat bo tekmovanje posameznikov začel kot 5. nosilec, saj je Romun Cristian Pletea, ki je na lestvici pred našim prvim loparjem, še vedno kadet. Tudi tokrat bo njegova naloga zelo zahtevna, saj je letošnja konkurenca izredno izenačena in že za preboj v četrtfinale bo moral Jorgić pokazati vse svoje znanje. V letošnji konkurenci najbolj izstopa Šved Anton Kallberg, ki je na julijski lestvici napredoval že na 107. mesto na svetu, pred Jorgićem pa so na lestvici še Alexandre Cassin in Can Akkuzu (oba Francija) ter Patryk Zatowka (Poljska).

Njegov glavni cilj je ekipna kolajna: »Vsekakor si želimo odličja v ekipnem prvenstvu. V naprej nima smisla govoriti. Videli bomo, kako bomo odigrali in kako bo potekal turnir, seveda pa upam na najboljše.« Varovanec Jožeta Urha in Andreje Ojsteršek Urh bo znova v vlogi kapetana ekipe, kar mu, sodeč po preteklih izkušnjah, zelo ustreza. Le redki so junaki, ki so ga letos premagali v ekipnih tekmovanjih. Svoje Darko doda tudi na klopi, kjer je izvrsten motivator in pravi zgled za soigralce. Velja za sila predrznega igralca, ki v najtežjih trenutkih odigra najbolj pogumno in prav zaradi tega si je Jorgić ustvaril ugled, ki ga je dobro opisal Peter Hribar: »Ko Darko osvoji dva niza, veš, da si oplel. Tudi, če prideš do rezultata 2:2, preprosto veš, da v odločilnem nizu nimaš možnosti za zmago.« To je tudi največja mentalna kvaliteta Jorgića, ki tako kot vsak drug igralec občuti pritisk, vendar ga pretvori v izziv, iz katerega večkrat kot ne izzide kot zmagovalec.

Selektor Urh je nedavno zapisal: »Najtežje v namiznem tenisu je to, da si ga sposoben igrati na enostaven in na najbolj preprost način. Trener se mora z igralcem zapreti v dvorano in mu na enostaven način razložiti, kako se žogica vrne na drugo strani mize. Saj to je bistvo tega športa.« Darko je doktor te prvine namiznega tenisa. S svojo prirojeno genialnostjo in predvidevanjem nasprotnike spravlja v obup, njegov backhand je strupen, vse boljši pa je tudi na forehand strani in to mu priznava vsa Evropa, so o njem pohvale nanizali v NZS in nadaljevali: V težkih situacijah navadno slavijo posamezniki z dobro samozavestjo.

»V letošnji sezoni mi je največ samozavesti dala uvrstitev v polfinale MP Češke, novo odlično potrditev o dobrem delu pa sem dobil na članskem svetovnem prvenstvu, kjer sem skoraj prišel do glavnega žreba.« Da je prav Darko mogoče njegov naslednik, je marca na lastni koži občutil Bojan Tokić, ki je mlademu reprezentančnemu kolegu v polfinalu državnega prvenstva oddal dva niza.

Nekaj je jasno že danes. Jorgića si na drugi strani mize v Bratislavi ne bo želel prav nihče. Ali bo to dovolj za kolajno, bo znano že kmalu, že zdaj pa je jasno nekaj. Urh pravi, da je mladinsko evropsko prvenstvo le razvojna stopnja: »Medalja v mladinskih konkurencah je res lepa in dobra motivacija za naprej, toda kmalu bodo šteli le rezultati v članski konkurenci in pomembno je, da tudi po mladinski karieri držimo korak z ostalimi.« Če se po jutru dan pozna, se za prihodnost Darka Jorgića ne gre bati.

M. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava