gospodarstvo

Yaskawa Ristro ob četrtletju dobiček presegla za približno polovico

6.7.2015 | 13:20 | STA, M. M.

Direktor podjetja Hubert Kosler (Foto: M.L.-S., arhiv DL)

Direktor podjetja Hubert Kosler (Foto: M.L.-S., arhiv DL)

Ribnica - Ribniška Yaskawa Ristro je v prvem poslovnem četrtletju, ki se je končalo z majem, ustvarila 6,7 milijona evrov prometa, kar je 16 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. S približno 500.000 evri dobička je primerljivi lanski dobiček presegla za skoraj polovico. Družba je tudi med kandidati za postavitev nove Yaskawine evropske tovarne.

Direktor podjetja Hubert Kosler je povedal, da do konca poslovnega leta, ki se bo za družbo končalo konec februarja prihodnje leto, načrtujejo približno 22 milijonov evrov prihodka in približno enako raven dobička kot lani, ko je znašal približno 1,1 milijona evrov.

Ribniški podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro sta sicer v lasti japonske korporacije Yaskawa Electric, največjega svetovnega proizvajalca industrijskih robotov. Yaskawa Slovenija prodaja na trgih Slovenije in nekdanje Jugoslavije, Yaskawa Ristro pa združuje inženiring ter proizvodnjo in podpira vsa Yaskawina evropska hčerinska podjetja.

Yaskawa Slovenija je imela lani približno 4,7 milijona evrov prihodkov, Yaskawa Ristro pa približno 20,37 milijona evrov. Podjetji glede na to, da si slovenski trg in trgi nekdanje Jugoslavije še niso opomogli, pričakujeta umirjeno rast in poslovanje približno enako lanskemu.

Yaskawa Slovenija, ki zaposluje sedem ljudi, je kadrovske zmogljivosti letos povečala za dva zaposlena. Yaskawa Ristro, ki izdeluje robotske celice in opravlja razvojne softverske storitve, pa jih zaposluje 110. Lani so jih na novo zaposlili sedem, letos načrtujejo šest novih zaposlitev.

Sicer v Yaskawi Ristro stalno razvijajo nove projekte, med drugim skupaj z akademsko sfero tudi novo tehnologijo laserskega daljinskega varjenja, je opozoril direktor.

Veliko si obetajo tudi od svojega že končanega dva milijona evrov vrednega projekta evropskega robotskega centra v Ribnici. V njegovih programih je vedno več kompetenčnih centrov in to ne samo za robotske celice, temveč tudi za t. i. strojni vid, varilne priprave in robotska prijemala, je dodal.

Sicer pa je japonska krovna družba Yaskawo Ristro uvrstila med možna mesta za postavitev nove evropske tovarne robotov. V projekt namerava vložiti več kot 20 milijonov evrov. Prinesla naj bi približno 150 novih delovnih mest, v tovarni pa bodo potrebovali približno 40 inženirjev. S poskusnim obratovanjem naj bi začela jeseni 2017, s serijsko proizvodnjo pa leta 2018.

V matični Yaskawi zdaj izdelujejo študijo ekonomske upravičenosti nove tovarne in poleg Slovenije izbirajo še med Slovaško, Češko in Poljsko. Končno odločitev pričakujejo oktobra ali novembra.

To, da so Slovenijo uvrstili med kandidate zanjo, je za Koslerja določeno priznanje. Kot je ocenil, je Slovenija za Japonsko zanima predvsem v mikro pogledu, sicer pa je poudaril, da ribniško podjetje posluje dobro. Reklamacij imajo zelo malo, njihova kakovost je na visoki ravni in se še izboljšuje, je še dejal.

Japonska korporacija Yaskawa Electric, največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov, je leta 1994 prevzela v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro. V njunem okviru je v Ribnici leta 2010 začel nastajati Yaskawin evropski robotski center.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava