kronika

Policista na meji rešila življenje očetu dveh otrok

7.7.2015 | 14:25 | M. M.

ilustrativna slika (Foto: PU Novo mesto, arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: PU Novo mesto, arhiv DL)

Policisti Postaje mejne policije Obrežje so imeli minuli konec tedna obilico dela, saj je mejo na izstopu prečkalo preko 400 avtobusov in 22.000 osebnih vozil. V nedeljo zvečer je do kontrolne kabine prišel voznik tovornjaka iz Bosne in Hercegovine, ki je prevažal glukozo, in policista spraševal o možnostih vstopa tovornega vozila. Tujec je med pogovorom s policistom nenadoma izgubil zavest in se zgrudil. Policist je takoj preveril utrip moškega, a ga ni zaznal. Pričel je z nudenjem prve pomoči in temeljnim postopkom oživljanja. Drugi policist je poklical na številko 112 in stekel po avtomatski defribrilator, s katerim sta začela oživljati nesrečnega tujca. Moški je kasneje prišel k zavesti, takrat pa je na kraj že prispela reševalna ekipa in ga odpeljala v brežiško bolnišnico, od tam pa v ljubljanski klinični center, danes poročajo s PU Novo mesto.

»Oživljanje je gotovo tekma s časom. Po podatkih strokovnjakov se z vsako minuto, ki preteče od nastopa zastoja srca do prve defibrilacije, zmanjša verjetnost za preživetje za okoli deset do dvanajst odstotkov. Kljub takojšnjemu odzivu reševalcev je od trenutka, ko se je moški zgrudil, pa do njihovega prihoda minilo več kot deset minut. Policisti Postaje mejne policije Obrežje so s pravilnim in odločnim ukrepanjem in nudenjem prve pomoči rešili življenje očetu dveh otrok - 50letnemu državljanu Bosne in Hercegovine. Prav danes pa smo iz kliničnega centra prejeli novico, da moški dobro okreva in zaradi hitrega in pravilnega ukrepanja policistov ne bo imel hujših posledic,« ob tem dodaja predstavnica za odnose z javnostmi na PU Novo mesto Alenka Drenik.

Namestitev avtomatskega defibrilatorja na območje mejnega prehoda Obrežje je v letu 2012 omogočila občina Brežice, vodstvo Postaje mejne policije Obrežje pa je v dogovoru z reševalcema zdravstvenih domov Krško in Brežice organiziralo usposabljanje s področja nudenja prve pomoči in uporabe defibrilatorja za vse zaposlene na Postaji mejne policije Obrežje, so še navedli v sporočilu za javnost.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava