mladi dopisnik

Ustvarjalni navdih na OŠ Krmelj

9.7.2015 | 14:25 | Urška Zidar, prof., OŠ Krmelj

Ustvarjalni navdih na OŠ Krmelj
Ustvarjalni navdih na OŠ Krmelj
Ustvarjalni navdih na OŠ Krmelj

Krmelj - V manjših krajih je zelo pomembno sodelovanje šole z okoljem. Na Osnovni šoli Krmelj imamo to srečo, da lahko aktivno sodelujemo z Likovno sekcijo DKŠD Svoboda Krmelj ter Društvom prijateljev mladine Krmelj, ki nam dajeta bogato popotnico za življenje in hkrati prispevata tudi k ohranjanju kulturne dediščine.

V tem šolskem letu je v okviru projekta Dvig socialnega in kulturnega kapitala v lokalnih skupnostih za razvoj enakih možnosti in spodbujanje socialne vključenosti sodelovala tudi naša šola. Med nalogami v okviru projekta smo razvijali in skrbeli za kulturno delovanje ter ohranjanje kulturne dediščine.

»Na mladih svet stoji,« pravi pregovor. Zato je prav, da naše male bisere vzgojimo v ljudi, ki nam bodo v ponos, v ljudi, ki bodo aktivni tudi na področju kulturnega delovanja.

Učenci Osnovne šole Krmelj zelo radi ustvarjajo. Njihova ustvarjalnost ne pozna meja. Da bi bili njihovi spretni prstki še naprej tako spretni, smo se tudi letos povezovali z Likovno sekcijo DKŠD Svoboda Krmelj pod vodstvom gospe Ane Hočevar, ki nam je približala kulturo skozi umetniške oči. Učenci so lahko sodelovali na likovni koloniji v mesecu maju. Vreme nam sicer ni dopuščalo neposrednega stika z naravo, pa vendar so bili prostori šole več kot primerni za umetniški navdih. Učenci so si lahko ogledali različne pristope k umetniškemu ustvarjanju različnih povabljenih umetnikov ter se seveda tudi sami preizkusili v ustvarjanju. Zelo so bili navdušeni nad slikanjem na platno tako krajine kot tudi risanjem mandal.

Veliki ljubitelji umetnosti so si 18. junija na Gradu Sevnica ogledali otvoritev razstave likovnih in fotografskih del Likovne kolonije Krmelj 2013 – 2014. V programu je sodelovala tudi naša šola. Razstava je bila pečat desetletnega ustvarjanja slikarskih in fotografskih stvaritev ljubiteljskih likovnih ustvarjalcev, ki ustvarjajo v okviru Likovne kolonije Krmelj. Pričujoča razstava, ki so jo odprli, dokončuje podobo čudovitega likovnega ustvarjanja v našem okolju.

Velik umetniški up v Krmelju je zagotovo mlada ustvarjalna avtorica, zgled marsikomu, Nevenka Flajs. Na njeni otvoritvi prve samostojne likovne in fotografske razstave so v kulturnem programu sodelovali tudi učenci Osnovne šole Krmelj. Navdušenje nad mlado umetnico je bilo še toliko večje, ko smo na počitniških likovnih delavnicah, ki jih je organizirala Osnovna šola Krmelj v sodelovanju z Društvom prijateljev mladine Krmelj, lahko sodelovali z njo. Na delavnicah so se lahko učenci pod njenim mentorstvom preizkusili v različnih tehnikah likovnega ustvarjanja. Z nastalimi izdelki, ki sedaj bogatijo prostore stare šole, so bili zadovoljni tako učenci kot tudi mentorica.

‹ nazaj

Galerija (19)

Ustvarjalno - 01
Ustvarjalno - 02
Ustvarjalno - 03
Ustvarjalno - 04
Ustvarjalno - 05
Ustvarjalno - 06
Ustvarjalno - 07
Ustvarjalno - 08
Ustvarjalno - 09
Ustvarjalno - 10
Ustvarjalno - 11
Ustvarjalno - 12
Ustvarjalno - 13
Ustvarjalno - 14
Ustvarjalno - 15
Ustvarjalno - 16
Ustvarjalno - 17
Ustvarjalno - 18
Ustvarjalno - 19

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava