kultura

Kumrova darežljivost dinamike

15.7.2015 | 10:00 | M. Ž.

Jože Kumer je na ogled v Dolenjskih Toplicah postavil 15 del. (Foto: M. Ž.)

Jože Kumer je na ogled v Dolenjskih Toplicah postavil 15 del. (Foto: M. Ž.)

Kumrova darežljivost dinamike
Kumrova darežljivost dinamike

Dolenjske Toplice - V avli kulturno kongresnega centra Dolenjske Toplice so sinoči v okviru praznovanja občinskega praznika odprli razstavo slik topliškega akademskega slikarja Jožeta Kumra, ki jo je poimenoval Darežljivost dinamike. Na ogled je postavil 15 del, ki so nastala v daljšem obdobju, zato gre, kot je dejal, za malo pregledno razstavo njegovega ustvarjanja.

Kumrovo slikarstvo je predstavil umetnostni zgodovinar Primož Lampič in pri opredeljevanju prvin, ki določajo njegovo delo, izpostavil umetnikov kolorizem, živahno gestualnost, erotizem, navezanost na okolje, v katerem živi, kulturne in civilizacijske vplive, mitologijo ter vplive njegovega akademskega študija. Poudaril je tudi uporabo stran Kumrovih podob, saj gre za za komorne formate, ki so namenjeni našim vsakdanjim bivalnim prostorom in so blizu publiki ter dopuščajo užitek pri gledanju, kar v zadnjem času pogosto pozabljamo.

Razstavo, ki bo na ogled slaba dva meseca, je odprl domači župan Jože Muhič, ki je dejal, da je vesel in ponosen, da imajo v njihovi sredini takšnega vrhunskega in vsestranskega umetnika, kot je Jože Kumer. Poleg slik je v avli KKC-ja tudi Kumrov kip rastoče knjige Topliška kopalka, na bližnji hiši doprsni kip dr. Konstanina Konvalinke, njegov kip pa krasi tudi park za posip pepela pri topliškem pokopališču.

Odprtje je s petjem popestrila Sandra Erpe.

‹ nazaj

Galerija (25)

kumer04
kumer05
kumer06
kumer07
kumer08
kumer09
kumer10
kumer11
kumer12
kumer13
kumer14
kumer15
kumer16
kumer17
kumer18
kumer19
kumer22
kumer24
kumer30
kumer31
kumer32
kumer33
kumer34
kumer37
kumer38

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava