bela krajina

Za cel teden najbolj seksi festivala

28.7.2015 | 08:25 | Igor Vidmar

Organizatorja Schengenfesta Darjan Moravec in Jernej Zajc sta letos  optimistična. Svoj festival sta junija in v začetku julija po Sloveniji  predstavljala s Schengen party busom, ki je v Novem mestu v dežju bolj  sameval. (Foto: I. Vidmar)

Organizatorja Schengenfesta Darjan Moravec in Jernej Zajc sta letos optimistična. Svoj festival sta junija in v začetku julija po Sloveniji predstavljala s Schengen party busom, ki je v Novem mestu v dežju bolj sameval. (Foto: I. Vidmar)

Vinica - Ko je 19. junija Novo mesto obiskal tako imenovani Schengen party bus z brezplačnim pivom, predstavitvenim materialom, kinom in streho, na kateri naj bi igrala glasbena skupina, je deževalo, podobno kot skoraj ves čas lanskega Schengenfesta, in v tistem mrazu nikomur ni bilo do piva, kljub temu pa sta prireditelja znamenitega viniškega glasbenega festivala Jernej Zajc in Darjan Moravec optimistična.

Priljubljeni glasbeni festival bo svoj prostor ob Kolpi pod Vinico našel tudi letos, ko bo raztegnjen kar na cel teden – od ponedeljka do ponedeljka, od 27. julija pa do 3. avgusta se bo ves čas nekaj dogajalo, vse dni na malih odrih in na prizoriščih v kampih, od 29. julija do 1. avgusta pa bo štiri dni živel tudi veliki oder.

Ena od letošnjih novosti je, da festival ne bo imel lastnega tabornega prostora, ampak bo šotore možno postaviti v kampih Katra in Kolpa, kjer bodo poskrbeli za višji standard kampiranja, obenem pa tistim, ki so doma dovolj blizu in bodo prenočevali doma, omogočiti nižjo ceno vstopnic, pravita organizatorja.

Ko so prireditelji Schengenfesta lani po končanem in zaradi vremena precej slabo obiskanem festivalu potegnili črto ter ugotovili pričakovano izgubo, je bil letošnji festival pod vprašajem. Jernej Zajc in Darjan Moravec sta imela dve možnosti – dvigniti roke in dolgove prepustiti propadlemu podjetju ali pa pljuniti v roke in letos narediti še boljši festival, z izkupičkom poravnati dolgove in glasbenikom poplačati zaslužene honorarje. Odločila sta se za drugo možnost in trdno sta odločena, da jima bo uspelo.

Druga novost festivala je, da se glavni del s koncerti na velikem odru tokrat začne že v sredo in svoj vrhunec doseže v soboto, ko se glavni del festivala konča, tako da bodo lahko udeleženci, ki jih v ponedeljek čakajo druge obveznosti, mirno prišli domov.

Na festivalu bo nastopilo več kot štirideset skupin in DJ-jev. Največje zvezde festivala bodo tokrat skupine Rudimental, dobitniki nagrade brit leta 2014 ter najboljši festivalski band leta 2013 po izboru britanskega BBC, ki v Slovenijo prihajajo v sklopu svetovne turneje, v Vinici pa se bodo predstavili z DJ nastopom, britanski Asian Dub Fundation, Guano Apes in srbski alternativci S.A.R.S., od domačih skupin pa Siddharta, Magnifico, Niet, Vlado Kreslin z Malimi bogovi, Elvis Jackson, Terkaj, Elemental in Noctiferia.

Bogat bo tudi dnevni program s stand up komiki, supanjem, paintballom, tečaji bobnanja in kuhanja, žongliranjem in še marsičim. Jernej in David k vsemu temu dodata še, da bo letos poudarek na hrani s kar petimi različnimi kuhinjami. Le vreme jim mora služiti. Slabše kot lani skoraj ne more biti.

Članek je bil objavljen v 27. številki Dolenjskega lista z dne 9. julij 2015.

‹ nazaj

Komentarji (3)

30.7.2015Ocenisss 
Ni David Moravec ampak Darjan Moravec, vsaj to bi lahko preverili pa pravilno zapisali...
30.7.2015OceniJan 
Slovenski nacionalni šport med privatniki. Odpiranje in zapiranje podjetij v izogib plačevanju preteklih terjatev.
30.7.2015Oceniuredništvo 
Hvala za opozorilo, napako smo popravili.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava