kronika

Kar osem nesreč v enem dnevu - vsakič zaradi prehitre vožnje

28.7.2015 | 12:30 | M. M.

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Pri Šmihelskem mostu v Novem mestu je včeraj dopoldan 27-letni voznik avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti na mokrem in spolzkem vozišču izgubil oblast nad vozilom in na prehodu za pešce trčil v 44-letno peško. Lažje poškodovano peško so oskrbeli v bolnišnici, danes poročajo s PU Novo mesto in navajajo še veliko drugih nesreč, kjer je bila vzrok prav neprilagojena hitrost vožnje.

Okoli 10. ure je v Cirniku pri Mirni 43-letni motorist zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast na motorjem, padel in se lažje poškodoval.

Nekaj pred 12. uro je 73-letni voznik vozil avtomobil iz Metlike proti Novem mestu. V bližini Koroške vasi je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad avtom, zapeljal s ceste in se prevrnil. Lažje poškodovano potnico in huje poškodovanega voznika so reševalci odpeljali v bolnišnico.

O prometni nesreči na avtocesti so bili policisti obveščeni ob 14. uri. Ugotovili so, da je 30-letni državljan Bosne in Hercegovine zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad avtomobilom in trčil v varovalno ograjo. Poškodovanega voznika so oskrbeli v bolnišnici.

Neprilagojena hitrost je bila prav tako vzrok prometne nesreče, ki se je okoli 15. ure zgodila na cesti med Sotesko in Dvorom. 37-letni voznik avtomobila je vozil proti Dvoru. V ovinku je na mokrem in spolzkem vozišču izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste, kjer je trčil v skalni usek, in se z vozilom prevrnil. Voznik se v nesreči ni poškodoval.

Nekaj minut kasneje je v bližini Dvora zaradi neprilagojene hitrosti voznik avtomobila zapeljal s ceste in trčil v usek. 74-letni voznik se v nesreči ni poškodoval.

Med Stražo in Drganjimi Seli je nekaj po 15. uri 21-letni voznik avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti zapeljal s ceste in trčil v drevo.

Okoli 17.30 je 21-letni voznik avtomobila vozil po avtocesti iz smeri Obrežja proti Drnovem. Zaradi neprilagojene hitrosti je izgubil oblast nad vozilom in trčil v varovalno ograjo. Po trku je vozilo odbilo preko vozišča, kjer je ponovno trčil v varovalno ograjo. Huje poškodovanega voznika so reševalci odpeljali v brežiško bolnišnico.

»Neprilagojena hitrost še vedno ostaja najpogostejši vzrok prometnih nesreč, ki se zgodijo na naših cestah, saj je vzrok za kar četrtino vseh nesreč. Zmotno je mišljenje, da morajo vozniki hitrost prilagoditi le veljavnim omejitvam. Pomembno je, da vozniki tovornih in osebnih vozil, motoristi in kolesarji hitrost svoje vožnje prilagodijo tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter lastnostim in stanju ceste. To še posebej velja prav v teh dneh, ko so ceste po daljšem obdobju suhega vremena ponovno mokre in spolzke,« ob tem opozarja predstavnica za odnose z javnostmi na novomeški PU Alenka Drenik.

Zaradi neprilagojene hitrosti so v preteklem mesecu na območju Dolenjske, Posavja in Bele krajine umrli kar štirje udeleženci nesreč. Pri obravnavi prometnih nesreč, ki jih povzročijo prehitri vozniki, policisti pogosto ugotovijo, da so povzročitelji nesreč vozili pod vplivom alkohola. V prvem polletju so to ugotovili pri 21 povzročiteljih nesreč, povprečna stopnja alkoholiziranosti teh voznikov pa je bila skoraj 1,5 promila.

»Voznike ponovno pozivamo, da se za volan odpravijo le trezni. Dosledno naj upoštevajo cestnoprometne predpise, prilagodijo hitrost svoje vožnje, upoštevajo varnostno razdaljo in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. Za varno udeležbo v cestnem prometu sta nujna previdnost in strpnost vseh udeležencev,« še dodaja Drenikova.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava