bela krajina

Metličani v Ljubljani predali peticijo proti spremembam NMP

28.7.2015 | 13:35 | M. M., STA

Anica Kopinič (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

Anica Kopinič (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

Ljubljana, Metlika - Predstavniki Civilne iniciative za ohranitev nujne medicinske pomoči v Metliki so danes skupaj z metliškim županom Darkom Zevnikom na ministrstvu za zdravje predali peticijo proti ukinitvi izvajanja nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu Metlika, ki jo je podpisalo 3034 ljudi.

Podpise so želeli predati ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc, a jih je sprejela vodja sektorja za razvoj v direktoratu za zdravstveno varstvo Dušanka Petrič.

Po besedah predstavnice iniciative Anice Kopinič jih je razveselila napoved Petričeve, da se dežurstva po zdravstvenih domovih do nadaljnjega ne ukinjajo, a Kopiničevo vseeno skrbi, kakšne bodo dolgoročne organizacijske spremembe.

Ministrstvo za zdravje namreč namerava urediti mrežo satelitskih centrov in celotno mrežo nujne medicinske pomoči potem, ko bodo imeli podatke o nujnih klicih od dispečerskih centrov. Ti bodo začeli delovati prihodnje leto. Podatki bodo pokazali, kolikšna je obremenjenost posameznih krajev.

Kopiničeva je po predaji peticije dejala, da se bojijo, da v Metliki ne bo prisoten zdravnik ob klicu na pomoč. "Želimo, da ostane nujna medicinska pomoč v Metliki takšna, kot je, saj je sedaj na višjem nivoju. V zdravstvenem domu imamo novo reševalno vozilo, ki je dobro opremljeno," je dejala.

Ob tem je opozorila na geografsko specifičnost Bele krajine. Od Metlike do Novega mesta je sicer 30 kilometrov, a veliko oviro predstavlja cesta čez Gorjance, ki je v zimskem času nemalokrat neprevozna, poleti pa preobremenjena.

Na ministrstvu so glede pravilnika nujne medicinske pomoči pojasnili, da delovna skupina, ki pravilnik pripravlja, končuje reševanje pripomb. Koncept sistema nujne medicinske pomoči in glavni gradniki, to so urgentni centri, satelitski urgentni centri, dispečerstvo, triaža in prvi posredovalci, ostajajo enaki. Bo pa dežurna služba še naprej organizirana tako kot doslej. Nov sistem nujne medicinske pomoči bo tako predvidoma v celoti zaživel marca 2019.

To sicer ni prva takšna peticija lokalnih skupnosti proti spremembam nujne medicinske pomoči. Ministrstvo je na predlog pravilnika o službi nujne medicinske pomoči prejelo predloge in pripombe od več kot 180 posameznikov in organizacij. Prejeli so tudi peticije iz Ormoža, z Notranjske, iz Laškega, Mežiške doline, Logatca, Trebnjega in Kamnika.

‹ nazaj

Komentarji (1)

28.7.2015Ocenibolnik 
državljani bi moral zahtevat odstop ministrice.J... se nej za ljudi

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava