Črnomaljec in Novomeščan bronasta na olimpijadah

30.7.2015 | 11:45

Ekipa lingvistov in Matija s kolajno (Foto: ZOTKS)

Ekipa lingvistov in Matija s kolajno (Foto: ZOTKS)

Mladi kemiki v Bakuju (Foto: ZOTKS)

Mladi kemiki v Bakuju (Foto: ZOTKS)

Ljubljana - Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) sporoča, da se je v bolgarskem mestu Blagoevgrad zaključila 13. mednarodna lingvistična olimpijada, na kateri so slovenske barve uspešno zastopali Matija Lovšin, ki obiskuje Srednjo šolo Črnomelj, Vivian Mohr z II. gimnazije Maribor, Tjaša Valič, dijakinja Škofijske klasične gimnazije Vipava, ter dijak Gimnazije Nova Gorica Boštjan Melinc. Matija Lovšin je na tekmovanju prejel bronasto odličje ter posebno nagrado za najboljšo rešitev problema.

Bronasto odličje sta na 47. mednarodni kemijski olimpijadi, ki je potekala v azerbajdžanskem glavnem mestu Baku, osvojila tudi Uroš Prešern z Gimnazije Novo mesto in Jan Jelen, ki obiskuje Gimnazijo Bežigrad. Mednarodnega tekmovanja iz kemije sta se udeležila še Klemen Kovač, prav tako z Gimnazije Novo mesto, in Luka Pušnik, dijak Gimnazije Ptuj.

Nedavno pa se je na Danskem zaključila tudi 26. mednarodna biološka olimpijada, na kateri so se slovenski dijaki prav tako odrezali odlično. Domen Vaupotič z II. gimnazije Maribor je osvojil srebrno priznanje, Karin Hrovatin z Gimnazije Bežigrad pa bronasto. Za dosežen odličen rezultat je priznanje prejel tudi Tim Ulčar Pertot, prav tako z Gimnazije Bežigrad, Primož Jarc z II. gimnazije Maribor pa je za las zgrešil najboljša mesta. Tekmovalcem je za dosežene uspehe čestitala tudi dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport.

Trenutno svoje moči mladi merijo še na 27. mednarodni računalniški olimpijadi, ki poteka v Kazahstanu. Slovenski predstavniki, ki se z močno mednarodno konkurenco spopadajo z računalniškimi izzivi, so Martin Peterlin z Vegove gimnazije, Tim Poštuvan, Žiga Željko in Bor Brecelj pa obiskujejo Zavod za računalniško izobraževanje Ljubljana, so še sporočili iz ZOTKS.

M. M.

Komentarji (1)

30.7.2015Ocenivzgojitelj 
Bravo naši!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava