gospodarstvo

Beti s petino manj prometa, dobiček na ravni lanskega

30.7.2015 | 10:35 | STA, M. M.

Maja Čibej, glavna izvršna direktorica Beti. (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

Maja Čibej, glavna izvršna direktorica Beti. (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

Metlika - Metliška Beti, eden vodilnih evropskih proizvajalcev barvane poliamidne preje, ki je od predlani v postopku prisilne poravnave in prestrukturiranja, je v prvem polletju prodala za 4,8 milijona evrov izdelkov oz. za petino manj kot v enakem lanskem obdobju. Njen polletni dobiček je hkrati ostal na ravni lanskega, to je 40.000 evrov.

Glavna izvršna direktorica družbe Beti Maja Čibej je povedala, da omenjeni padec prodaje pripisujejo tržnimi cikličnim nihanjem, značilnim za panogo, in padcu prodaje na trgih Rusije, Belorusije ter Ukrajine, ki se po njenih ocenah pozna šele letos. Na teh območjih namreč zaznavajo tudi do 70-odstotni prodajni padec.

Približno 90 odstotkov svojih izdelkov prodajo na tujih trgih, predvsem v ZDA, EU, Rusiji, Belorusiji in Izraelu. Pri programu preje od predlani beležijo rast, medtem ko so zaradi nerentabilnosti program pletiv predlani opustili.

V Beti sicer letos načrtujejo približno devet milijonov evrov prihodka in manjši dobiček iz tekočega poslovanja. Hkrati nameravajo prodati nekaj svojih nepremičnin.

V zmogljivosti barvarne in nadgradnjo čistilne naprave so lani vložili nekaj manj kot pol milijona evrov. Ne glede na manj ugodne tržne razmere morajo nadaljevati z vlaganjem v posodobitev opreme, če želijo ohraniti konkurenčnost. Letos zato posodabljajo del proizvodnje. V naložbo so vložili približno 350.000 evrov, nove stroje pa pričakujejo jeseni.

Beti ima sicer šest milijonov evrov dolga, vse njihove bančne obveznosti pa je lani prevzela Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). S prodajo poslovno nepotrebnega premoženja so svojo zadolženost lani nekoliko zmanjšali, sicer pa z zmanjševanjem dolga nadaljujejo, je pojasnila Čibejeva.

Z DUTB so lani podpisali začasni sporazum, po katerem posojilne obresti redno poravnavajo. S t. i. slabo banko so v začetku julija podpisali pogodbo o finančnem prestrukturiranju, ki njihova medsebojna finančna razmerja ureja do leta 2022.

V družbi, kjer so preteklo leto končali s 164 zaposlenimi, so ob polletju zaposlovali 155 ljudi. Število zaposlenih se je zmanjšalo predvsem zaradi upokojitev, nekaj jih je odšlo samih, nekaterim pa so se iztekle zaposlitvene pogodbe za določen čas, je pojasnila direktorica.

Število zaposlenih nameravajo sicer ohranjati pri približno 150 in predvsem nadomeščati naravni odliv. Letos naj bi zaposlili nekaj strokovnega oz. tehničnega kadra, je še povedala Čibejeva.

V okviru Beti deluje le še proizvodnja preje, vse druge programe in proizvodnjo so ukinili. Program prisilne poravnave je bil potrjen oktobra 2013, zaključek postopka s poplačilom upnikov je predviden leta 2017.

‹ nazaj

Komentarji (2)

31.7.2015Oceničrnomaljc 
upam, da se poberejo in se vrnejo na stare poti slave
1.8.2015Ocenikolpski mož 
...očitno bodo morali še plesti česnove kite .., menda je to donosno ,a ne gospa direktorca !!??

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava