gospodarstvo

Te dni poplačilo Tomovih delavcev

30.7.2015 | 15:30 | STA, M. M.

Foto: M. Ž., arhiv DL

Foto: M. Ž., arhiv DL

Mokronog - Delavcem mokronoške tovarne oblazinjenega pohištva Tom v stečaju bodo do jutri poplačali prednostne terjatve. Po dopustih in zadnjih računovodskih postopkih pa bodo stečajni postopek končali najkasneje do konca septembra, je danes povedala stečajna upraviteljica Darja Erceg.

Ercegova je po izročitvi mokronoških in slovenjegraških nepremičnin mokronoškega pohištvenega podjetja Tom, ki jih ni bilo mogoče unovčiti, bankam novembra predlani napovedala, da se stečajni postopek družbe bliža koncu.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in mokronoško podjetje M-Tom, ki so ga po uvedbi stečajnega postopka v pohištvenem podjetju Tom njegovi nekdanji delavci ustanovili leta 2011, sta nato februarja letos podpisala pogodbo o prodaji oz. nakupu nekdanje Tomove mokronoške proizvodne hale.

Sklenjena prodajna pogodba pa je družbi M-Tom, ki je takrat zaposlovala nekaj manj kot 20 ljudi, omogočila nadaljevanje pohištvene dejavnosti v lastnih prostorih.

Mokronoški objekt so sicer prodajali v okviru Tomovega stečajnega postopka, po petih neuspešnih dražbah pa ga je kot t. i. neunovčljivo premoženje prevzela DUTB. Slaba banka ga je potem, ko je v mokronoškem objektu sanirala manjše pomanjkljivosti, ponudila v spletno prodajo in zanj dobila dve ponudbi. Po pogajanjih je kot boljšega ponudnika izbrala M-Tom.

Ercegova je v okviru Tomovega stečajnega postopka za prodajo njegovih nepremičnin oz. proizvodno-poslovnega kompleksa v Mokronogu in poslovnega prostora v Slovenj Gradcu izvedla več neuspešnih dražb in zbiranj nezavezujočih ponudb.

Navedene nepremičnine so na koncu prevzele banke upnice. Sodišče je tudi izdalo sklep, da se banke oz. v primeru NLB DUTB v zemljiško knjigo vpišejo kot njihove lastnice.

Upniki so sicer do tovarne oblazinjenega pohištva Tom v stečaju prijavili za 21,1 milijona evrov terjatev. Od tega jih je stečajna upraviteljica priznala 20,8 milijona evrov.

Okrožno sodišče v Novem mestu je postopek stečaja družbe s skupno 150 zaposlenimi v Mokronogu in Slovenj Gradcu, ki so od konca septembra 2010 stavkali ali pa bili na čakanju, na predlog enega od njih začelo decembra 2010.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava