Za prvo zmago največ košev dal kapetan Balažić

31.7.2015 | 08:15

Jure Balažič (Foto: B. B., arhiv DL)

Jure Balažič (Foto: B. B., arhiv DL)

Kidričevo - Slovenska košarkarska reprezentanca je z zmago začela niz desetih prijateljskih tekem v okviru priprav na septembrsko evropsko prvenstvo. V Kidričevem je premagala Novo Zelandijo s 73:68.

Slovenija je nastopila oslabljena, saj je manjkalo kar nekaj pomembnih članov selekcije Jureta Zdovca. Zoran Dragić se bo zaradi dogovora NBA - Fiba reprezentanci pridružil jutri, Jaka Klobučar ima težave s hrbtom, Saša Zagorac je bil pred kratkih operiran, Miha Zupan pa je z blagoslovom selektorja odšel na svetovni kongres gluhih v Istanbul.

Medtem ko je bila za Slovenijo to prva tekma in to le dobrih deset dni od zbora reprezentance, je Nove Zelandija že v zaključku priprav. Sredi avgusta jo namreč čakata dve kvalifikacijski tekmi z Avstralijo za nastop na olimpijskih igrah 2016.

Kljub vsemu je Slovenija iztržila uvodno zmago, trener Jure Zdovc pa je spoznal tudi igralce, ki bodo v naslednjih tekmah, ko se bodo ekipi pridružili še manjkajoči člani, verjetno dobili manj priložnosti. Novi izzivi Slovenijo čakajo že prihodnji teden; najprej dve tekmi v ponedeljek in torek z Avstralijo (Laško, Stožice), nato pa še turnir v Rigi s Poljsko ter Latvijo.

Slovenija je tekmo dobila šele v zadnjih petih minutah. Do tedaj so bili gostje vseskozi v ospredju, nato pa je 'junakom' stekel met za tri točke. Luka Rupnik je v 36. minuti zadel za tri in vodstvo 59:57, Klemen Prepelič je dodal naslednjo trojko za 66:62, zadnji žebelj v novozelandsko krsto pa je zabil Nebojša Joksimović v zadnji sekundi napada (69:62) dobro minuto pred koncem.

Jure Zdovc je priložnost ponudil vsem trinajstim igralcem, ki jih je imel na klopi. Novopečeni kapetan in najstarejši reprezentant Novomeščan Jure Balažić se je izkazal s 15 točkami, novinec v reprezentanci Žiga Dimec je dosegel 11 točk, po deset pa sta jih dodala Alen Omić (6 skokov) in Luka Rupnik (trojke 3:6).

Slovenija - Nova Zelandija 73:68 (18:17, 33:38, 49:52)

* Športna dvorana, gledalcev 1500, sodniki: Petek, Špendl, Pohleven (vsi Slovenija).

* Slovenija: Joksimović 4 (1:2), Rupnik 10 (1:2), Prepelič 9, Tomič 3 (3:4), Blažič 2 (2:2), Nikolič 5 (3:4), Balažić 15 (2:2), Mahkovic 1 (1:2), Dimec 11 (3:4), Omić 10, Lapornik 2, Slokar 1 (1:2).

* Nova Zelandija: Ili 2, Te Rangi 10, Bartlett 7 (2:4), Vukona 6 (6:8), Webster 19 (7:7), Abercrombie 8 (1:2), Fotu 13 (2:2), Loe 3.

* Prosti meti: Slovenija 19:26, Nova Zelandija 18:23.

* Met za dve točki: Slovenija 15:30, Nova Zelandija 13:34.

* Met za tri točke: Slovenija 8:21 (Rupnik 3, Prepelič 3, Balažić, Joksiković), Nova Zelandija 8:26 (Te Rangi 2, Webster 2, Bartlett, Loe, Fotu, Abercrombie).

* Skoki: Slovenija 43 (28 + 15), Nova Zelandija 34 (20 + 14).

* Osebne napake: Slovenija 27, Nova Zelandija 25.

* Pet osebnih: /.

Jure Zdovc, selektor Slovenije: "Načrt pred tekmo je bil, da damo prednost tistim igralcem, ki so na pripravah že od prvega dne. V prvem polčasu smo vztrajali na tem in na srečo držali priključek, medtem ko smo v nadaljevanju vendarle stopnjevali igro in prišli do zmage. Zadovoljen sem, da smo vztrajali pri čvrsti obrambi, škoda pa je, da smo naredili nekaj neumnih osebnih napak in da smo na trenutku odigrali preveč sebično. Nekateri igralci so pokazali več, kot sem od njih pričakoval, nekateri pa so me malce razočarali. Brez dvoma je zmaga lepa spodbuda za naprej, naslednji dve tekmi proti Avstraliji, ki ima precej močnejšo postavo, bosta dali še jasnejšo sliko. Dejstvo je, da imamo mi še precej rezerv."

Luka Rupnik: "Noge so težke, saj imamo za seboj dvanajst dni napornih priprav. Časa za počitek nismo imeli prav dosti, kar je tudi prav, saj smo mlada ekipa. Malce se še lovimo v napadalnih sistemih, je pa želja v obrambi neizmerna in na temu bomo gradili naprej. Novozelandci so se pokazali kot čvrst tekmec, vendar smo se jim postavili po robu in v zaključku z nekaj trojkami prišli do zaslužene zmage."

STA, M. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava