Kam gre denar iz NORP?

31.7.2015 | 11:05

Prenovljeno območje Zatona so predali namenu ob letošnjem občinskem prazniku. (Foto: R. Ž., arhiv DL)

Prenovljeno območje Zatona so predali namenu ob letošnjem občinskem prazniku. (Foto: R. Ž., arhiv DL)

Krško - Občina Krško je lani pripravila prvo letno poročilo o porabi denarja iz naslova nadomestila zaradi omejene rabe prostora (NORP). Kot so sporočili, so se zaradi učinkovitejšega informiranja in večje preglednosti namenske porabe, za tovrstno poročilo odločili tudi letos. Župan občine Krško Miran Stanko je v uvodu letnega poročila med drugim leto 2014 ocenil kot stabilno in uspešno, tako z vidika obratovanja in poslovanja energetskih družb, kakor tudi po nemotenih vplačilih nadomestil, skladno s sprejetimi zakonskimi predpisi.

Občina Krško, kot poudarjajo, si že leta prizadeva, da z naložbami v infrastrukturo in obnovami kulturnih, šolskih in drugih objektov ter sofinanciranjem različnih programov presega okvire, ki jih določa zakonodaja, ter da svojim občankam in občanom s pomočjo tega denarja omogoči višjo kakovost življenja na različnih področjih bivanja.

Med večjimi projekti lanskega leta, ki so bili sofinancirani iz nadomestil v okviru tako imenovane infrastrukturne rabe, so celovita prenova Dalmatinove ulice, Ceste krških žrtev in Zatona, izgradnja črpališča za zaledne vode za zaščito starega mestnega jedra v Krškem, projekt hidravličnih izboljšav vodovodnega sistema, izgradnja sodobne kompostarne v okviru Centra za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad, obnova velike dvorane v Kulturnem domu Krško ter energetske sanacije osnovnih šol v Krškem, Brestanici in v Leskovcu pri Krškem.

Poleg infrastrukturne rabe občina nadomestila namenja tudi za programsko rabo, v okviru katere poleg programov na področju kulture in športa posebno pozornost namenjajo izboljšanju pogojev za razvoj gospodarstva in podjetniškega okolja, boljšim pogojem izobraževanja od predšolske vzgoje do univerzitetnega izobraževanja, zdravstvene oskrbe, vključno z dobro organizirano in učinkovito ekipo nujne medicinske pomoči, višjimi standardi pri pomoči na domu in omogočanju kvalitetnejšega bivanja in oskrbe starejših občanov na eni strani ter dodatnimi programi in aktivnostmi za šolarje na drugi strani.

V okviru individualne rabe je bilo tako kot lansko leto največ denarja namenjenega sofinanciranju razlike v ceni za vrtce, programu šole v naravi in sofinanciranju letovanja otrok ter pomoči na domu in sofinanciranju komunalnega prispevka, so še zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

R. Ž.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava