posavje

Za akumulacijo HE Brežice opozorila glede rokov

31.7.2015 | 16:45 | STA, M. M.

Foto: spletna stran HESS

Foto: spletna stran HESS

Krško, Brežice - Krška Infra, ki skrbi za infrastrukturna dela pri gradnji spodnjesavskih hidroelektrarn, je državni revizijski komisiji, ki približno en mesec odloča o pritožbi glede izbire izvajalca akumulacije za hidroelektrarno (HE) Brežice, včeraj drugič poslala dodatna pojasnila. V Infri menijo, da bodo težko ujeli roke za izgradnjo.

V Infri so junija zavrnili zahtevek, s katerim se je novomeški CGP pritožil na odločitev na podaljšanem razpisu, da naj bi akumulacijski bazen z visokovodnim razbremenilnikom za HE Brežice gradil Riko, in zadevo v odločanje predali revizijski komisiji.

Njen odgovor so v najboljšem primeru pričakovali v prvi polovici julija, po 15-dnevnem roku za njeno odločitev pa so dobili prvi in konec julija še drugi zahtevek za dodatna pojasnila. Roke za končanje gradnje akumulacije HE Brežice, s katero bi morali začeti maja ali najkasneje septembra, pa bodo glede na nove zaplete zdaj težko ujeli, so dodali.

Sicer ostajajo optimisti, a bojazen vzbuja podatek, da ima revizijska komisija za svoje odločanje na voljo novih 15 dni. Po vseh postopkih in zagotovitvi potrebnega denarja bi morebiti nato lahko pogodbo z izbranim izvajalcem podpisali septembra. Če ne bo prišlo do novih zapletov, pa bi morda lahko kmalu zatem začeli z deli, so še povedali v Infri.

September je zadnji rok, s katerim pri gradnji HE Brežice naj ne bi prišlo do nepopravljive zamude. Ta namreč lahko družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi mesečno povzroči do pol milijona evrov izgube, hkrati pa bi z zamudili rok za izvedbo del, ki jih lahko izvedejo le ob prihodnjem remontu krške nuklearke oz. ob njenem mirovanju. Če bi tega zamudili, bi morali čakati poldrugo leto.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava