Za akumulacijo HE Brežice opozorila glede rokov

31.7.2015 | 16:45

Foto: spletna stran HESS

Foto: spletna stran HESS

Krško, Brežice - Krška Infra, ki skrbi za infrastrukturna dela pri gradnji spodnjesavskih hidroelektrarn, je državni revizijski komisiji, ki približno en mesec odloča o pritožbi glede izbire izvajalca akumulacije za hidroelektrarno (HE) Brežice, včeraj drugič poslala dodatna pojasnila. V Infri menijo, da bodo težko ujeli roke za izgradnjo.

V Infri so junija zavrnili zahtevek, s katerim se je novomeški CGP pritožil na odločitev na podaljšanem razpisu, da naj bi akumulacijski bazen z visokovodnim razbremenilnikom za HE Brežice gradil Riko, in zadevo v odločanje predali revizijski komisiji.

Njen odgovor so v najboljšem primeru pričakovali v prvi polovici julija, po 15-dnevnem roku za njeno odločitev pa so dobili prvi in konec julija še drugi zahtevek za dodatna pojasnila. Roke za končanje gradnje akumulacije HE Brežice, s katero bi morali začeti maja ali najkasneje septembra, pa bodo glede na nove zaplete zdaj težko ujeli, so dodali.

Sicer ostajajo optimisti, a bojazen vzbuja podatek, da ima revizijska komisija za svoje odločanje na voljo novih 15 dni. Po vseh postopkih in zagotovitvi potrebnega denarja bi morebiti nato lahko pogodbo z izbranim izvajalcem podpisali septembra. Če ne bo prišlo do novih zapletov, pa bi morda lahko kmalu zatem začeli z deli, so še povedali v Infri.

September je zadnji rok, s katerim pri gradnji HE Brežice naj ne bi prišlo do nepopravljive zamude. Ta namreč lahko družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi mesečno povzroči do pol milijona evrov izgube, hkrati pa bi z zamudili rok za izvedbo del, ki jih lahko izvedejo le ob prihodnjem remontu krške nuklearke oz. ob njenem mirovanju. Če bi tega zamudili, bi morali čakati poldrugo leto.

STA, M. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava