Finale državnega prvenstva v Goričanu

1.8.2015 | 08:30

Finale državnega prvenstva v Goričanu
Denis Štojs (Foto: J. S., arhiv DL.si)

Denis Štojs (Foto: J. S., arhiv DL.si)

Goričan - Danes se bo odvila zadnja finalna dirka skupnega članskega državnega prvenstva Slovenije in Hrvaške v speedwayu. Na štartni listi je tokrat sedem slovenskih in en hrvaški dirkač, ostala mesta pa bodo zapolnili povabljeni tekmovalci iz sosednjih držav.

Od slovenskih predstavnikov bodo nastopili branilec naslova Matej Žagar, Maks Gregorič, Jernej Pečnik (vsi trije AMTK Ljubljana) iz AMD Krško bo nastopil le veteran Denis Štojs, za prekmurski ST Lendava bo nastopil sicer Radečan Aleksander Čonda, barve Slovenije in svojega kluba KST pa bosta tudi tokrat zastopala brata Žiga in Jaka Kovačič. Hrvaške barve bo tudi tokrat zastopal letos edini dirkač iz Hrvaške Jurica Pavlic. Od povabljenih tujcev od vseh imen najbolj izstopa avstrijec Fritz Wallner, ki pa je sposoben poseči celo po finalni vožnji.

Sicer je naslov državnega prvaka tako rekoč teoretično že oddan Žagarju, prav tako pa naslov vice prvaka, ki bo ob nekem relativno normalnem scenariju odšel tokrat s Čondo v Lendavo. Oba lahko svoji tituli izgubita le v nekem res ekstremnem in nenadejanem poteku tokratne dirke. Povsem drugače pa je v boju za tretje mesto, za katerega se bodo udarili Štojs, Gregorič in mladi Žiga Kovačič. Zanimivo bo videti kdo od omenjenih bo ohranil najbolj mirne živce. Kovačič bi ob drugačnem razpletu na predzadnji dirki, ki je bila v Ljubljani, kjer je v odločilni vožnji ob napaki na štartu, sam sebe izrinil iz že tako rekoč prigaranega finala, kar pa sta dodobra izkoristila Štojs in Gregorič.

Za hrvaškega aduta Pavlica pa bo to ob precej klavrni sezoni poizkus, ko mu ne gre ravno najbolje, da vsaj na domačem terenu stopi na eno od stopnic zmagovalnega odra, saj se mu je na presenečenje večine poznavalcev na vseh treh predhodnih dirkah tega prvenstva presenetljivo izmaknil. Na dirki pa bo šlo dejansko še za en mejnik na prelepem stadionu Milenium, saj letos v Donjem Kraljevcu pri Goričanu obeležujejo deseto obletnico prirejanja dirk na tem stadionu, ki je pred desetletjem zrasel v režiji družine Pavlic in njihovega podjetja. Zaradi te obletnice organizator verjetno pričakuje dober obisk domačih gledalcev, tradicionalno pa bo na dirkališču verjetno tudi veliko slovenskih ljubiteljev speedwaya. Sama dirka pa bo dala tudi nekaj drugih odgovorov, kot je na primer, kdo bo 12. septembra na dirki najvišje ravni SGP v Krškem dobil posebno povabilo organizatorja. Kot smo pred časom že objavili, se je tega nastopa ob trenutni slabi formi vnaprej odpovedal hrvaški as Pavlic. Sicer je logični in s tem najverjetnejši dobitnik posebnega povabila Aleksander Čonda, vendar so v zadnje času ambicije ostalih Slovencev postale precej glasne, a bo tudi tokrat potrebno premagati najmanj Čondo, če ne že Pavlica in Žagarja. Predvsem slednji pa je na nivoju dirkanja državnega prvenstva letos precej suveren, tako da bo delo precej težko, bo pa sama finalna dirka zaradi tega še nekoliko bolj zanimiva za vse poznavalce in ljubitelje tega atraktivnega športa.

Mitja Pungarčič/Mediamark

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava