bela krajina

Ustanovljen odbor za izkop in pokop umorjenih Romov med vojno

1.8.2015 | 12:30 | Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

 Ustanovljen odbor za izkop in pokop umorjenih Romov med vojno
 Ustanovljen odbor za izkop in pokop umorjenih Romov med vojno
 Ustanovljen odbor za izkop in pokop umorjenih Romov med vojno

Črnomelj - Po določilih resolucije, ki so jo sprejeli v evropskem parlamentu, bo jutri, 2. avgusta, dan spomina na genocid nad Romi med drugo svetovno vojno. Med drugo svetovno vojno so Nemci pobili najmanj 500.000 Romov, v noči z 2. na 3. avgust 1944 pa so jih v taborišču Auschwitz usmrtili 2.897, večinoma otroke, ženske in starejše.

Prav sprejem omenjene resolucije je bil povod, da so včeraj v Črnomlju na pobudo Francija Koncilije ustanovili odbor za izkop in pokop umorjenih Romov med drugo svetovno vojno, katerega delovanje ne bo omejeno le na Belo krajino, ampak bo vseslovensko. Pravna osnova za delovanje odbora je Zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, ki ga je letošnjega julija sprejel državni zbor. Na ustanovitvi odbora so bili poleg Koncilije tudi Zvonko Golobič, ki je postal predsednik odbora, dr. Miran Komac, dr. Mitja Ferenc, dr. Jože Dežman, dr. Pavla Štrukelj, Tatjana Jakša in Janez Doltar.

Sprejeli so sklep, da mora država prevzeti odgovornost za poboje Romov, Romi pa iniciativo, saj gre za njih. Poglavitni namen pa je, da dajo žrtvam spodobne grobove, saj jih vodi temeljna civilizacijska in pietetna dolžnost, da mora imeti vsak človek svoj grob, ki je znan. Po sedaj znanih podatkih je bilo med drugo svetovno vojno v Sloveniji pobitih okrog 150 Romov, največ pa jih je pokopanih na Mavrlenu v črnomaljski občini in v Črni vasi. Vendar pa seznam še ni popoln in ga bodo sproti dopolnjevali. Bistveno delo odbora bo, da identificirajo grobišča, organizirajo izkop in pokop ter postavijo skupno obeležje.

‹ nazaj

Komentarji (42)

1.8.2015 6 (6) (0)Oceniive 
Uh, g. M. Bezek-Jakše, bojim se,da ste s tem prispevkom dregnili v osje gnezdo. v začetku članka ste lepo napisali, da so Nemci izvedli genocid nad Romi, v nadaljevanju pa se vam je izmuznil zapis, da so v Beli Krajini pomore izvrševali partizani. Ker je baje eden od Romov nekaj izdajal, so partizani pobijali vse po vrsti: otroke, nosečnice, moške... In najbrž bodo v naslednjih odmevih izza mojega prispevka zopet žolčne debate o izdajalcih in partizanih... Prosim, imejmo po 70 letih pieteto do vseh žrtev nesmiselne vojne in ne pljuvajmo vsevprek.
1.8.2015 2 (2) (0)Ocenijule 
Občina Čenomelj, bi v komisijo ,kje se je zgodilo zločinsko dejanje komunistov , nekaj več kot je uslužbenko . Lahko bi to bla sama županja , ali kak podžupan morda častni občan
1.8.2015 1 (1) (0)Ocenismart 
Uf, kakšna dejstva, zgodovinar. Najbrž pa ste kar dr. Stanislav Južnič
1.8.2015—   (1) (1)Oceniopazovalec 
GROZA,GROZA !!!!!!!
1.8.2015 1 (1) (0)Ocenipartizan  
zgodovinar.... ce bi taksni kot ti zmagali ....ne bi pisali teh komentarjev v slovenscini... Bradjice ali Hudorovce si pa daj na vrt iza hise pa lepo kurite ogenj cele dni... Zgodovina ima vedno dve plati...
2.8.2015 6 (6) (0)Ocenibog se vas usmili 
Nehajte premetavat kosti!Aja,zakaj ne premetavate še kosti od 1 sv.vojne,pa Napoleonove,,ne pozabite rimljanov,pa turkov....poskrbite za ciganske otroke da ne bojo kriminalci-bo več koristi!
2.8.2015 2 (2) (0)OceniMarija terezija 
Točno tako, pa ne pozabimo sežiganje čarovnic, katere jedoločena ustanova zelo rada likvidirala. V Leskovcu je mali hrib zrastu iz pepela. A se je kdo za to opravičil? Pa bi se moral. Mislim da bi bilo treba ustanovit kako komisijo na to temo da se ugotovijo glavna dejstva in nato še zgradi kak spravni spomenik na temo sežiganja. Hm mi je padla misel od kod ideja holokavsta...
2.8.2015–1 (2) (3)OceniMARJAN 
Komisija ,ki jo je ustanovil občinski svet občine Črnomelj , ki jo je vodil žal že pokojni častni občan Občine Črnomelj g. Kramarič je ugotovila . da so komunisti na zverinski način pokončali rome nad Maverlenom in nad železniško postajo v Črnomlju. KAJ VSE SO POČELI BELOKRANJSKI PARTIZANI NI NITI ZA NAPISAT , med žrtvami so bili tudi otroci celo dojenčki, Vse je v arhivu občine Črnomelj od leta 1998.
2.8.2015—   (1) (1)OceniPopravek 
Umorjeni Romi na Mavrlenu žal še vedno niso "pokopani", kot piše v prispevku. Zato pa je tudi ustanovljen odbor za izkop in pokop umorjenih Romov.
2.8.2015 2 (3) (1)Ocenipripomba 
Očitno je nekaterim dolčas po vojni. Kaj se vse na dan vleče, da bi se narod kar najbolj med sabo kregal.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava