novice

Po Evropi obeležujejo dan spomina na genocid nad Romi

2.8.2015 | 11:30 | STA

Včeraj v Črnomlju ustanovljen odbor za izkop in pokop umorjenih Romov med drugo svetovno vojno. (Foto arhiv; MBJ)

Včeraj v Črnomlju ustanovljen odbor za izkop in pokop umorjenih Romov med drugo svetovno vojno. (Foto arhiv; MBJ)

Ljubljana, Črnomelj - Danes je dan spomina na genocid Romov med drugo svetovno vojno. Takrat je bilo po ocenah po Evropi ubitih od 220.000 do 500.000 Romov in Sintov. 2. avgusta 1944 so se nacisti v koncentracijskem taborišču Auschwitz odločili, da uničijo romski tabor in so ubili skoraj 2900 Romov. Genocida Romov se bodo spomnili tudi v Sloveniji.

V noči na 3. avgust leta 1944 so v Auschwitzu uničili romski tabor in pri tem v plinskih celicah ubili 2897 Romov, večinoma otrok, žensk in starejših. Ob osvoboditvi Auschwitza so trpljenje v taborišču preživeli le štirje Romi.

Med drugo svetovno vojno so nacisti skupno ubili do pol milijona Romov. Pod vladavino Adolfa Hitlerja so bili Romi na podlagi nürnberških rasnih zakonov obravnavani kot manjvredni. Genocid nad Romi oz. Porajmos je Zahodna Nemčija uradno priznala šele leta 1982. Poljska je leta 2011 sprejela resolucijo, da bi 2. avgust razglasili za dan spomina na genocid Romov.

Aprila letos pa je Evropski parlament 70 let po koncu druge svetovne vojne z resolucijo prepoznal zgodovinsko dejstvo, da se je zgodil genocid nad Romi. Z resolucijo so evropski poslanci pozvali, naj se 2. avgust razglasi za dan spomina na genocida nad Romi. Ob tem so izrazili še zaskrbljenost nad porastom diskriminacije Romov po Evropi.

V muzeju na ostankih Auschwitza bo ob današnjem dnevu potekala spominska slovesnost, na kateri pričakujejo delegacije romskih organizacij iz številnih evropskih držav, med udeleženci pa bodo tudi predstavniki poljske vlade in veleposlaništev evropskih držav, ZDA in Izraela.

V Sloveniji so nekateri dogodki v spomin na genocid na Romi že potekali. V petek so ta dan obeležili v Mariboru, v Črnomlju pa so ustanovili odbor za izkop in pokop umorjenih Romov med drugo svetovno vojno, ki bo deloval za celotno Slovenijo.

Pravna osnova za delovanje odbora sta nedavno sprejeti zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev ter Resolucija Evropskega parlamenta, je v sporočilu za javnost navedel pobudnik ustanovitve odbora Franci Koncilija.

Člani odbora, med katerimi sta tudi zgodovinarja Mitja Ferenc in Jože Dežman, zagotavljajo, da problematike ne bodo politizirali. Pač pa bodo njihove najpomembnejše aktivnosti odkrivanje morišč, izkop in pokop posmrtnih ostankov Romov na civilizacijski način ter postavitev spominskih obeležij, je še pojasnil Koncilija.

‹ nazaj

Komentarji (8)

2.8.2015Ocenifilip 
pa kaj so belokranjski partizani pobijali rome
2.8.2015 1 (2) (1)Ocenijaz 
Tej si samo službo in plače rihtajo. Prihodnost! Pustite preteklost kjer je, ker po njej kompljete že 70 let pa še vedno ni zedinjenega glasa kdo so bili domobranci in kdo partizani ter kateri so zmagali. Toliko o tej vaši zgodovini, službah in vse večji brezposelnosti in vse slabšem gospodarstvu.
2.8.2015—   (1) (1)Ocenimarjan 
Komisija ,ki jo je ustanovil občinski svet občine Črnomelj , ki jo je vodil žal že pokojni častni občan Občine Črnomelj g. Kramarič je ugotovila . da so komunisti na zverinski način pokončali rome nad Maverlenom in nad železniško postajo v Črnomlju. KAJ VSE SO POČELI BELOKRANJSKI PARTIZANI NI NITI ZA NAPISAT , med žrtvami so bili tudi otroci celo dojenčki, Vse je v arhivu občine Črnomelj od leta 1998.
2.8.2015–1 (0) (1)Oceniggg 
Na čigavi stran so bili Romi? Še navedite, kdo je naznanjal tabelim partizane. Rome si ljubitelji pa kar domov vzemite.
2.8.2015 1 (1) (0)OceniJure 
ggg nimaš jajc ker se ne predstaviš s pravim imenom. Sram te je lahko.
3.8.2015 1 (1) (0)OceniAnton 
Pripadniki partizanskega gibanja so v treh mesecih leta 1942 pobili štiri večje skupine Romov, vključno z ženami in otroki. Pomor prve skupine sta izvršili dve četi Šercerjevega bataljona 10. maja 1942 v Gabrju pri Mačkovcu, ko sta bili pobiti dve skupini Romov. Prva je štela več kot deset pripadnikov, druga pa skoraj petdeset. Drugi večji pomor Romov se je zgodil sredi maja 1942 v soteski Iške pri Iški vasi. Sodeč po zapisih takratnega ižanskega župnika Janeza Klemenčiča so partizani tedaj umorili 43 Romov. Do tretjega pomora Romov je prišlo konec maja 1942 v bližini Sodražice, kjer so partizani aretirali skupino potujočih Romov med njihovo tradicionalno selitvijo iz kraja v kraj. Priredili so proces pred partizanskim sodiščem, jih obtožili izdaje v korist italijanskih okupatorjev ter jih nato postrelili. Zadnji večji partizanski umor Romov se je zgodil s prebivalci romskega naselja v bližini Kanižarice pri Črnomlju. Od tam so partizani iz Belokranjskega odreda 19. julija 1942 odvedli in pri Mavrlenu, zahodno od Črnomlja, umorili okrog šestdeset Romov.
3.8.2015 1 (1) (0)Oceniana 
Ti naši raziskovalni novinarji pa se znajo samocenzurerat ali pa neznajo nič raziskat. Med vojno so tudi pri nas partizani v beli krajini pobili veliko ciganov.
3.8.2015 1 (1) (0)Oceniana 
Vi pri Dolenjskemu listu bi pa lahko to dodali če so Ljubljančani spustili.(Nasilje nad cigani s strani partizanov med vojno)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava