Za aktivno in zdravo življenje upokojencev

2.8.2015 | 18:50

Za aktivno in zdravo življenje upokojencev
Godba ljubljanskih veteranov.

Godba ljubljanskih veteranov.

Dolenjske Toplice - Prvi avgustovski dan so mnogi upokojenci preživeli drugače kot običajno – zbrali so se na jasi v Dolenjskih Toplicah, na tradicionalnem srečanju upokojencev Pokrajinske zveze društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine. Tokrat je bilo že 13. po vrsti.

Novi predsednik ZDU Slovenije Anton Donko pozdravlja zbrane goste.

Novi predsednik ZDU Slovenije Anton Donko pozdravlja zbrane goste.

Preko tisoč zbranih so med drugim pozdravili mnogi gostje: od gostitelja, župana Občine Dolenjskega Toplice Jožeta Muhiča, do predsednika pokrajinske zveze DU Jožeta Jazbeca, ki je pohvalil delo društev, ki nudijo pestre dejavnosti številnim upokojencem zlasti na kulturnem in športnem področju, idr.

Osrednji govornik je bil novi predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Anton Donko, ki je po dveh mandatih nadomestil predsednico dr. Matejo Kožuh Novak. V nagovoru je spregovoril o problemih upokojencev v Sloveniji, saj je upokojencev vse več, mnogi pa imajo vse bolj mizerne pokojnine. Več kot polovica jih prejema manj kot 500 evrov na mesec, 488.500 pa jih je te dni prejelo dodatek za rekreacijo, kar pomeni, da njihove pokojnine znašajo manj kot 750 evrov na mesec, je povedal. Kot je poudaril, se bodo še naprej zavzemali za zaščito človekovih pravic, za aktivno in zdravo staranje članstva in medsebojno pomoč starejšim. V zvezi jih skrbi ne le za prihodnje upokojence, katerih življenjska doba se daljša, pač pa tudi za mlade, saj je vprašanje, kaj bo z njihovimi pokojninami. Zato se v zvezi zavzemajo za vzpostavitev demografskega sklada.

Stojnica Dolenjskega lista je bila vseskozi obiskana.

Stojnica Dolenjskega lista je bila vseskozi obiskana.

Na prireditvi, ki jo je povezovala Nina Štampohar, so za kulturni program skrbeli glasbeniki Godbe ljubljanskih veteranov ter folklorna skupina DU Črnomelj. Nekateri so tudi zaplesali ob zvokih ansambla Mavrica, manjkala pa nista niti pijača in jedača, za kar so poskrbeli v Termah Krka, tako da so se zbrani radi še zadržali in klepetali.

Udeležencem srečanja so bile na voljo tudi različne stojnice, od suhe robe do oblačil, radi so se ustavili ob stojnici Dolenjskega lista, saj je osrednji dolenjski tednik mnogim pomemben četrtkov prijatelj, ter si za domov vzeli nekaj branja, ravno tako ob stojnici Vzajemnosti, Telekoma idr.

Na srečanju so podeli tudi pokale ob koncu 40. športnih iger Pokrajinske zveze društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine.

Besedilo: L. Markelj, foto: L. M., B. Štefanič Strojin

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava