novice splošno

Na voljo obrazci za odpis starih dolgov

3.8.2015 | 08:30 | STA, M. M.

Foto: spletna stran www.paketpomoci.si

Foto: spletna stran www.paketpomoci.si

Ljubljana - Ljudje v socialni stiski, ki bodo želeli v skladu z vladnim projektom pomoči zaprositi za odpis starih dolgov, bodo lahko od danes naprej dobili ustrezne obrazce za odpis. Dostopni bodo na spletnem mestu www.paketpomoci.si in na nekaterih drugih naslovih. Izpolnjeni obrazec bodo morali upniku oddati do konca oktobra.

Odpisani bodo lahko denimo dolgovi zaradi neplačanih računov za elektriko, ogrevanje in komunalo, za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, davčna bremena, za vrtec in šolsko prehrano ali če morajo vračati preveč nakazane socialne prejemke. Gre za dolgove, ki so konec lanskega leta zapadli za več kot eno leto, pojasnjuje ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

K projektu, ki najšibkejšim omogoča enkraten odpis dolgov, je pristopilo že približno 70 podjetij in občin. Na ministrstvu pa potencialnim upravičencem svetujejo, naj preverijo, ali so med temi tudi njihovi upniki.

Najvišji znesek, ki ga za odpis dolgov lahko porabi država, je milijon evrov. Zaradi te omejitve bo eden od kriterijev za odpis dolga tudi vrstni red vloženih prošenj.

Obrazci za odpis dolga bodo poleg že omenjenega spletnega mesta od danes dostopni tudi na centrih za socialno delo, Rdečem križu Slovenije, Slovenski karitas in Zvezi prijateljev mladine Slovenije.

Za odpis dolga bodo lahko zaprosili dolžniki, ki so bili kadar koli v obdobju od 1. januarja do 30. junija prejemniki denarne socialne pomoči in nekaterih drugih socialnih prejemkov.

Če so izpolnjeni vsi zahtevani pogoji, posamezni upnik in dolžnik skleneta dogovor o odpisu dolga. V njem se dogovorita tudi o višini dolga, ki bo odpisan, navajajo na ministrstvu.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava