novice

Do 1. septembra je pričakovati pravilnik o davčnih blagajnah

3.8.2015 | 17:10 | STA, M. M.

ilustrativna slika (Foto: B.D.G., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: B.D.G., arhiv DL)

Ljubljana - Potem ko je DZ julija po vetu državnega sveta vnovič potrdil zakon o davčnem potrjevanju računov in je bil ta v petek objavljen v uradnem listu, ima zdaj finančni minister mesec dni časa za pripravo pravilnika, ki bo določil podrobnosti uvedbe davčnih blagajn. Zavezanci bodo imeli nato štiri mesece časa, da uredijo vse potrebno.

Zakon o davčnem potrjevanju računov, od katerega si vlada obeta omejitev sive ekonomije, je v veljavi od 1. avgusta, uporabljati pa se bo začel 2. januarja 2016. Da bi zavezancem omogočili lažji prehod na nov način izdajanja računov, pa bo sistem poskusno stekel že 1. decembra.

Po novem bodo morale biti blagajne zavezancev preko spleta povezane s centralnim informacijskim sistemom Finančne uprave RS (Furs). Pred izdajo računa, plačanega z gotovino, pri čemer za gotovino ne veljajo le bankovci in kovanci, ampak tudi bančne kartice, bo moral zavezanec izvesti postopek potrjevanja računa, kar naj bi predvidoma trajalo dve sekundi.

Vsak tako izdani račun bo dobil enkratno identifikacijsko oznako, šele zatem ga bo prodajalec izročil kupcu blaga oz. naročniku storitve. Ta bo imel na voljo tudi posebno mobilno aplikacijo, prek katere bo lahko preveril, ali je bil račun ustrezno prijavljen.

Ob tem so v zakonu predvidene tudi rešitve za primer, da se elektronska naprava zavezanca ne more povezati s centralnim informacijskim sistemom Fursa, kot tudi za primere, ko zavezanec posluje na območjih, kjer ni omogočena povezava na internet oziroma GPRS.

Določene pa so tudi obveznosti za kupce. Ti bodo morali namreč račun obvezno prevzeti in ga zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora. Na to dolžnost bodo kupce opozarjale tudi obvestila zelene barve, ki bodo morala biti izobešena v poslovnem prostoru na vidnem mestu.

Nekaj blažje so določbe za male zavezance, ki izdajajo le manjše število računov. Tem bo namreč Furs omogočil izdajanje računov s pomočjo aplikacije na portalu eDavki. Na voljo bodo imeli tudi prehodno obdobje, v katerem bodo lahko račune še vedno izdajali iz vezane knjige računov.

‹ nazaj

Komentarji (2)

4.8.2015 4 (4) (0)OceniGAS- Kobe 
Vlada govori samo o omejitvi sive ekonomije. Ne razmišlja pa o omejitvah črne ekonomije, torej če se računov sploh ne izdaja in se dela na črno. Tako sivo in črno ekonomijo bi omejili z znižanjem davkov (V SLO povprečna obdavčitev ca. 48 % v Novi Zelandiji 12 %) V Sloveniji gre vse v smeri, da se tiste ki pošteno delajo še dodatno obremenjuje potem pa se jim na drugi strani nudi odpis dolgov do zneska 50 Eur. Jasno se za to porabi ogromno davkoplačevalskega denarja in zaposli številne uradnike, ki potem pregledujejo obrazce. Če v Avstriji delodajalec izplača 1500,00 Eur bruto plače zaposleni prejme 1211,- EUR. V SLO pa pri istem izplačilu prejme le 1000,85 EUR. TOREJ SPOŠTOVANI KRVOSESI VRNITE SLOVENSKIM DELAVCEM razliko v obdavčitvi IN BODO LAHKO SAMI PLAČEVAČI POLOŽNICE, ne pa da ste Slovence najprej naredili za reveže, sedaj pa se jim nazaj v obliki odpisov deli miloščina. MEDTEM KO BO RAZDELJEVANJE TE MILOŠČINE STALO 10 X VEČ KOT SAMA MILOŠČINA. Gospodarsko aktivna stranka za gospodarsko aktivno Slovenijo.
4.8.2015 3 (3) (0)OceniGAS- Kobe 
Preden se uvaja novo "terapijo" bi pričakovali da bi vlada pojasnila kakšen je učinek od virtualnih blagajn in vrednotnic. NE PA DA SE GOSPODARSTVU NALAGA NOVE OBVEZNOSTI IN POVZROČA DODATNE STROŠKE.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava