kultura

Seviqc Brežice 2015 se preveša v drugo polovico

4.8.2015 | 11:30 | STA, M. M.

Koncert avstrijskega ansambla Concilium musicum Wien je bil konec julija darilo festivala baročne glasbe Seviqc Brežice Dolenjskim Toplicam ob proslavi 800-letnice prve omembe kraja.(Foto: M. Ž., arhiv DL)

Koncert avstrijskega ansambla Concilium musicum Wien je bil konec julija darilo festivala baročne glasbe Seviqc Brežice Dolenjskim Toplicam ob proslavi 800-letnice prve omembe kraja.(Foto: M. Ž., arhiv DL)

Brežice - Ruski ansambel Svetilen bo v okviru letošnjega festivala stare glasbe Seviqc Brežice ta teden trikrat nastopil po Sloveniji. Živo izročilo stare pravoslavne zborovske kulture bo predstavil jutri v cerkvi Žalostne matere božje v Jeruzalemu, v četrtek v cerkvi Marije Vnebovzete v Olimju ter v soboto v cerkvi sv. Benedikta v Stranjah.

Po besedah direktorja in umetniškega vodje festivala Seviqc Brežice Klemna Ramovša gre za specifičen program, ki je terjal obilico trdega dela, ko so umetniki v knjižnicah in na terenu iskali številne zanimive partiture pravoslavne glasbe.

Program zato ne izvira le iz Rusije, marveč tudi iz ostalih pravoslavnih dežel vse od Grčije in Bolgarije do Moldavije in Gruzije. Avtentični zvoki v historični interpretaciji sicer niso dobro poznani, zato bo na koncertih ansambla Svetilen, tako Ramovš, mogoče slišati nekaj novega v stari, pravoslavni in ruski glasbi.

Ansambel duhovne ljudske glasbe Svetilen je bil ustanovljen leta 1989, da bi ohranjal staro rusko tradicijo petja, ki se kaže v dveh oblikah - cerkvenem in posvetnem petju. Nasploh je ansambel poseben zaradi dveh značilnosti. Kakovost njihovega zvoka je izrazito odprta etnografsko, repertoar pa je posebej zanimiv, saj vsebuje liturgično in sakralno ljudsko glasbo.

Seviqc Brežice z omenjenimi tremi koncerti stopa v drugo polovico letošnjega festivala. Vse do 11. novembra bodo priznani tuji umetniki nastopili še v Kostanjevici na Krki, Celju, Slovenski Bistrici, Brežicah, Mokricah, Žalcu, na Turjaku ter za konec še v Mariboru in Brestanici, povsod v spomenikih slovenske kulturne dediščine.

Na našem območju bodo koncerti še 13. avgusta v Kostanjevici na Krki, 22. avgusta v Brežicah, 25. avgusta na Mokricah, 28. avgusta na Turjaku in 11. novembra v Brestanici.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava