dolenjska

Javna razprava o strategiji za mlade

4.8.2015 | 17:00 | STA, M. M.

Z občinsko strategijo do lepše prihodnosti mladih? (Foto: M. Ž., arhiv DL)

Z občinsko strategijo do lepše prihodnosti mladih? (Foto: M. Ž., arhiv DL)

Novo mesto - Mestna občina Novo mesto je po potrditvi osnutka strategije na področju mladih in njegovem julijskem prvem branju na občinskem svetu glede omenjenega besedila te dni odprla javno razpravo. Občina pripombe, stališča in predloge sprejema do 23. septembra, po končani razpravi pa jih bo strokovna komisija obravnavala in upoštevala v končnem dokumentu.

Kot izhaja iz delovnega osnutka, ki so ga naslovili Novo mesto - mladim prijazno mesto, se je družbeni položaj mladih v zadnjih letih izrazito poslabšal. Med mladimi se krepi brezposelnost, pogostejše so nestalne in slabše oblike zaposlovanja, posledice tega pa so večja finančna odvisnost od staršev, občutek negotovosti ter nejasen časovni okvir oblikovanja lastne družine in selitve od doma.

Zaradi navedenih ugotovitev bi zato radi zagotovili sistemske rešitve, ki bi mladim omogočale razvoj lastnih zmožnosti in veščin. Mladi bi tako lahko dosegli svoje cilje in se razvili v neodvisne družbeno odgovorne odrasle ter dejavne družbene sooblikovalce.

Da bi to dosegli, mora občina ohraniti in krepiti sodelovanje z mladimi ter njihovimi organizacijami, hkrati pa okrepiti različne ukrepe spodbujanja in lajšanja vključevanja mladih v ekonomsko, kulturno in politično življenje. Okrepiti želijo tudi zaposlovanje in izobraževanje mladih ter ukrepe na področjih stanovanjske, socialne in zdravstvene politike.

Med cilji omenjene strategije osnutek navaja ustanovitev javnega zavoda oz. mladinskega centra, ki bi v svoje delo vključeval vse območne deležnike in zagotavljal infrastrukturo ter kader za svoje delovanje.

Med drugim želijo Novo mesto spremeniti v mladim prijazno univerzitetno središče, v katerem bi svoje mesto našli mladi iz vse regije. Hkrati pa v omenjenem dokumentu napovedujejo "močno" podporo prej navedenim ukrepom.

Novomeški mladinski center, ki naj bi začel delovati prihodnje leto, naj bi bil namenjen spodbujanju sodelovanja mladih, njihovega dejavnega preživljanja prostega časa, neformalnega učenja, vključevanja v druge obšolske dejavnosti, omogočanju aktivnega državljanstva, uveljavljanju večkulturne vzgoje in vključevanju mladih v družbo.

Denar za njegovo programsko in kadrovsko delovanje oz. 50.000 evrov na leto za dva strokovna delavca naj bi zagotovila občina. Deloval naj bi v središču mesta, za dejavnosti in programe zunaj tega pa bi uporabili prostore krajevnih skupnosti in druge občinske prostore, med drugim navaja osnutek.

Iz županovega kabineta so še sporočili, da bo po javni razpravi tudi posvet o omenjeni strategiji, ki bo potekal predvidoma 23. septembra.

‹ nazaj

Komentarji (3)

4.8.2015 2 (2) (0)Oceniradovednež 
Javni zavod ? Bo rešil probleme? Morda tistih dveh, ki bosta zaposlena. Pa še tu se mi poraja dvom, če bosta to dva, ki resnično potrebujeta delo.
5.8.2015 1 (2) (1)Oceninataša 
A ni že dovolj, Situla, DNŠ, Goga,... ? A Macedoni bi imel rad sedaj še en " zavod" preko katerega bo izčrpaval občino?
5.8.2015 1 (1) (0)OceniHja, no 
Nataša, pri zavodih ki si jih naštela je že malo problem, da imajo "mladinci" v njih že kar konkretno starost. Je treba vsakih nekaj let ustanovit dodaten zavod, ki bo spet par let mladinski. Preprosta matematika pa pove da več ko je zavodov in "zavodov", več denarja se da spravit iz občinskega proračuna.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava