ostali športi

Toni Vrščaj bronast v Latviji

5.8.2015 | 14:00 | M. M., foto: WSC Črnomelj

Toni Vrščaj bronast v Latviji
Toni Vrščaj bronast v Latviji

Črnomelj - V latvijskem mestu Liepaja na evropskem prvenstvu v razredu jadranja na deski BIC Techno 293 (mladinska olimpijska deska) v kategoriji T293+ Man nastopil tudi Toni Vrščaj iz Črnomlja. Kot so sporočili iz njegovega moštva, je na prvenstvu, ki se je zaključilo v soboto, tekmovalo več starostnih skupin, Toni je nastopil v najstarejši kategoriji.

»Prvenstvo v Latviji je razen prvega dne potekalo v precej hladnem, vetrovnem vremenu in valovitem morju. Izpeljanih je bilo vseh 12 predvidenih plovov. Predvsem odhod na odprto morje iz plaže je jadralcem zaradi lomečih valov vsakodnevno predstavljal velik izziv. Veliko je bilo polomljene opreme, zato so organizatorji najmlajši skupini U15 dečkov in deklic preselili v "laguno", ostale skupine pa so se razen prvega dne morale spopadati z razpihanim in valovitim morjem Baltika,« so sporočili iz WSC Črnomelj.

V skupini T293+ Man je bil končni rezultat nejasen do zadnjega plova, predvsem za 2. in 3. mesto. Toni je vse dneve nosil majico drugouvrščenega, zadnji dan pa ga je uspel prehiteti Francoz Martin Bia, ki je tako skupaj z zmagovalcem Hugom Mollard-Tanguyem doprinesel k dvojni zmagi Francije. Nasploh so Francozi dominirali v vseh skupinah in vsakodnevno prikazovali odlično tehniko jadranja na deski v teh zelo zahtevnih pogojih.

»Bil sem že na številnih tekmovanjih, vendar je bilo to prvenstvo tako za tekmovalce kot tudi za spremljajoče trenerje eno napornejših. Toni je ves čas tekmovanja vozil z manjšim smernikom kot ostali. Določena dolžina je 50 cm, Toni pa je lahko na svojo desko namestil smernik velikosti 46 cm, ki pa je tudi kar ožji, posledično to pomeni slabši kot pri ostri vožnji proti vetru - orca. Pri velikosti jadra 8.5 kvadratnega metra je to problem, prihaja pa tudi do t.i. spinouta, pojava kavtacije, ko se okrog smernika nabere zrak in pride do zdrsa zadnjega dela deske, posledično do izgube hitrosti in višine. Če bi hoteli namestiti večji smernik, bi morali kupiti novejši tip deske,« je dogajanje komentiral trener Dušan Vrščaj.

Da je bilo tekmovanje napeto do zadnjega plova, je poskrbel Toni ,ko se je tik pred ciljem izogibal tekmovalki iz druge skupine, pri tem pa se je pri veliki hitrosti na velikem valu premec zabil v drug val, sledil je spektakularen padec. Na srečo ga je prehitel le en tekmovalec, tako da je obdržal skupno 3. mesto.

‹ nazaj

Galerija (7)

Toni Vrščaj bronast v Latviji
Toni Vrščaj bronast v Latviji
Toni Vrščaj bronast v Latviji
Toni Vrščaj bronast v Latviji
Toni Vrščaj bronast v Latviji
Toni Vrščaj bronast v Latviji
Toni Vrščaj bronast v Latviji

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava