avto moto

Kovačič šesti na Češkem, Žagar pred domačo VN dviguje formo

9.8.2015 | 19:00 | Mitja Pungarčič/Mediamark

Matej Žagar se je sinoči znova povzpel na zmagovalni oder. (Foto: Facebook)

Matej Žagar se je sinoči znova povzpel na zmagovalni oder. (Foto: Facebook)

Krško - Včeraj sta oba novopečena državna  prvaka v speedwayu - članski Matej Žagar in mladinski Žiga Kovačič - uspešno nastopila na mednarodnih sceni.  Žagar je v Danskem Horsensu  pred 56 tisoč navijači na sedmi dirki serije SGP kljub izredni smoli in padcu osvojil odlično drugo mesto, Kovačič pa je na dirki odprtega mladinskega državnega prvenstvu Češke v Žarnovicah zasedel šesto mesto.

Kot je po dirki povedal Kovačič, bi se lahko končalo še nekoliko bolje, a mu je v zadnjih dveh vožnjah ponagajal motor, ki je kljub dobrim štartom v nadaljevanju občutno izgubljal moč. Mladi voznik bo moral s svojimi mehaniki hitro odpraviti težavo, saj se že v sredo odpravlja v Škotski Glasgow, kjer bo na treningih in pozivni dirki moral upravičiti vabilo. Nagrada za dobro dirkanje bo pogodba za naslednjo sezono v angleški premier ligi.

Še bolje je šlo Žagarju. Nasmihala se mu je celo zmaga, a tokrat sreča res ni bila na njegovi strani. Dirka je bila polna preobratov, atraktivnih potez in tudi padcev, ki se mu v osemnajsti vožnji ni mogel izogniti niti Ljubljančan, ki pa je imel vsaj toliko sreče, da se pri tem ni huje poškodoval.

Padec je sicer zakrivil poznejši zmagovalec Danec Kildemand, ki je v preveliki vnemi spravil na tla sonarodnjaka Pedersena in Žagarja. Za potezo bi si zaslužil tudi diskvalifikacijo, a ga sodnik milostno ni izključil.

Da je je imel Kildemand, ki se je karavani priključil šele po težki poškodbi Poljaka Jareka Hampla, res srečen dan, se je izkazalo tudi v finalu, v katerem je sodnik zaradi minimalnega dotika diskvalificiral vodilnega Britanca Woffindena. Da je bila jeza slovenskih navijačev na Danskem in doma pred TV zasloni še večja, se je to zgodilo ravno v trenutku, ko je Žagar s tretje in najmanj ugodne pozicije presenetil vse na štartu in v finalni vožnji suvereno vodil. A sodnik je prekinil vožnjo in v ponovljeni dirki Žagarju ni uspelo ponoviti izjemnega starta. Danca KIldemand in Jepsen Jensen sta bila pred njim a se je Ljubljančan v nadaljevanju z borbeno vožnjo vseeno prebil na drugo mesto. 

Če smo pred nekaj tedni poročali o Žagarjevih zmedenih reakcijah in izgubi točk, je tokrat pokazal, da kljub smoli zmore in zna sestaviti odlično dirko. Še posebej navdušujoče je dejstvo, da je v skupnem seštevku ujel ameriškega veterana Grega Hancocka, s katerim si sedaj deli skupno tretje mesto.

Žagarjev rezultat je tudi voda na mlin organizatorjema naslednjih dveh dirk serije SGP. Prva dirka bo čez tri tedne, Velika nagrada Poljske v Gorzowu, ki je Žagarjev domači klub v profesionalni poljski ekstra ligi. Stezo pozna do zadnjega detajla, tu je lani osvojil drugo mesto, vsa tri mesta na zmagovalnem odru pa so zasedli dirkači tega kluba.

Za Gorzowom pa že sledi Velika nagrada Slovenije, ki bo tako kot vedno na stadionu Matije Gubca v Krškem. Naši organizatorji, ki se že pospešeno pripravljajo na največjo športno prireditev letošnjega leta, si ob Žagarjevih dobrih nastopih lahko res obetajo odličen obisk. V nevarnosti je morda celo rekord stadiona v obiskanosti. Stadion Matije Gubca je po naših podatkih največ ljudi sprejel davnega leta 1980, ko si je na takrat prenovljenem objektu finale svetovnega prvenstva parov ogledalo nekaj več kot 12.000 gledalcev.

‹ nazaj

Komentarji (12)

9.8.2015OceniMislec 
Kdo bo pa povabljenec v KK?
10.8.2015Ocenijaz113 
56 tisoč navijačev :) To ste še tiste pred TV ekrani šteli?
21.8.2015Ocenijaz113 
Mislec, ni še povsem jasno ali Sajfutdinov, Ward ali Čonda
22.8.2015Ocenijawa 
A to tri aktualna imena?? Očitno je potem pri prvih dveh v igri denar in bi wild card prodali.... Je pa malo nesmiselno kr vnaprej sanjariti o rekordu obiskanosti..... Narod dosti doma gleda dirke, saj si kot familija ogleda GP dirke zaradi cen kar niti ne morejo privoščit več.
24.8.2015Ocenijaz113 
jawa, to kar sem napisal so govorice oziroma nekaj kar sem tako rekoče zvedel za šankom. Govorilo se je, da bi morali za Čondo plačati 20.000€, če želimo da on nastopi kot wild card. Ker bi to težko kdo plačal, sta se omenjala Sajfutdinov in Ward. Če ve kdo kaj bolj uradnega naj me popravi ali potrdi govorice.
25.8.2015Ocenijawa 
Kakor je danes objavljeno na portalu sgp, je Čonda dobil wild card. Stezni rezervi sta Gregorič in Štojs.
25.8.2015Ocenilindbäck 
Zakaj pa bi organizatorji morali plačati še za Wild Card po njihovi želji??? Seveda je zdaj Čonda potrjen
25.8.2015Ocenijawa 
lindback, saj ne bi oni plačali, oni bi pokasirali ta denar..... kakor pred leti za ferjana, ko je vozil pod madžarsko zastavo, pa so se bojda za polovico obrisali pod nosom........
25.8.2015Ocenilindbäck 
Nisva se razumela jawa, ali pač? Z besedo organizatorji sem apeliral na AMD Krško.. Ne zdi se mi smotrno, da bi prireditelj dirke še plačeval, da lahko postavi WC
26.8.2015Ocenijawa 
saj prireditelj na plačuje za WC, oni ga predlagajo..... oni so pač imeli idejo "prodati" WC komu drugemu in ga potem predlagajo..... Organizator plača, da lahko organizira dirko in je na koledarju....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava