košarka

V petih nastopih trikrat zmagali

10.8.2015 | 08:15 | STA, M. M.

ilustrativna slika (Foto: I. V., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: I. V., arhiv DL)

Riga - Slovenska košarkarska reprezentanca je na pripravljalnem turnirju v Rigi izgubila z Latvijo s 66:72 (10:23, 32:39, 51:55). Ekipa se s prijateljskega turnirja v Rigi, ki je sodil v okvir priprav za nastop na evropskem prvenstvu v Zagrebu, tako vrača s polovičnim izkupičkom. V uvodnem nastopu je po podaljšku premagala Poljsko, v drugi tekmi pa je morala priznati premoč domači reprezentanci Latvije, ki je slavila z 72:66.

Srečanje z Latvijo je bila najslabša predstava 'junakov' v dosedanjih pripravah. Odigrali so ga brez prave volje in motivacije ter ga zato tudi zasluženo izgubili. Hkrati selektor Jure Zdovc ni imel razpoloženega posameznika; petnajst točk je dosegel Zoran Dragić, deset pa Alen Omić.

S turnirjem v Rigi je Slovenija sklenila prvo polovico pripravljalnih tekem. V petih nastopih je trikrat zmagala. Zdaj se reprezentanca seli v Podčetrtek, naslednje preizkušnje pa jo čakajo čez slabih deset dni na pokalu Adecco v Kopru, ko bodo njeni tekmeci Ukrajina, Finska in Italija.

Poraz proti Latviji je bil boleč za izbrance selektorja Jureta Zdovca, saj so bili gostitelji boljši praktično vseh štirideset minut. In to kljub temu, da je njihov trener Ainars Bagatskis na tribuni pustil kar nekaj nosilcev igre. A očitno je to dejstvo uspavalo slovenske fante, ki v napadu niso ponovili predstave proti Poljski, ko so dosegli 98 točk, v obrambi pa so znova razočarali svojega selektorja.

Latvija je že v uvodu pokazala, da je tekmo vzela zelo resno. Hitro je povedla s 17:5, na začetku druge četrtine pa prednost povišala na 16 točk (26:10). Čeprav je Jure Zdovc poskusil na vse načine motivirati svoje izbrance, ti niso imeli odgovora proti razpoloženi vrsti Latvije. Do odmora so prednost sicer zmanjšali na 32:39, v tretji četrtini za kratek čas tudi povedli (58:55), vendar pa v odločilnih trenutkih niso bili dovolj zbrani.

Izgubili so preveč žog, pod obročema so bili v ključnih trenutkih premalo spretni, ob vsem tem pa so domači zadeli še nekaj neverjetnih metov in imeli na svoji strani tudi sodniško trojko.

Tako je Latvija v zadnjo minuto vstopila s prednostjo 66:63. Alen Omić je z dvema prostima metoma znižal zaostanek, odločilna pa je bila trojka Dairisa Bertansa 37 sekund pred koncem, ki je Slovenijo dokončno oddaljila od zmage (69:65).

Jure Zdovc, selektor: "Bila je težka tekma za gledat, saj fantje niso bili pravi. Po drugi strani pa sem takšno srečanje tudi pričakoval. Vseeno nisem preveč razočaran, saj smo po visokem začetnem zaostanku pokazali boljšo igro v obrambi, ujeli priključek, žal pa nam je manjkala pika na i. Poraz je zame seveda nesprejemljiv, predvsem zaradi tega, ker so fantje znova začeli preveč medlo. Moja naloga ni, da zbujam igralce, temveč da jih taktično vodim skozi tekmo. V zaključku smo naredili nekaj neumnih napak, imeli malo smole, pa tudi sodniki so bili na domači strani."

Zoran Dragić: "Največja težava je bila, da smo začeli preveč ležerno, tekmec nam je takoj pobegnil, vendar je bila razlika že tolikšna, da smo jo nato predolgo lovili. V tretji četrtini smo sicer povedli, vendar ni bilo tiste prave iskrice v naši igri. V zaključku smo naredili nekaj neumnih napak, ki so nas stale zmage. Imamo precej novih igralcev, ki na tem nivoju še niso igrali. Na srečo imajo še dovolj časa, da se prilagodijo sistemu igre, da postanemo prava družina in da se pokažemo v boljši luči."

* Dvorana Arena, gledalcev 2500, sodniki: Ozols, Kokainis, Gatis (vsi Latvija).

* Slovenija: Joksimović 5, Rupnik 3 (1:2), Prepelič 5 (2:2), Blažič 8 (1:2), Nikolić 4, Dragić 14 (5:7), Balažić 5 (1:2), Omić 10 (4:5), Slokar 7.

* Latvija: Mejeris 3 (1:2), Bertans 16 (3:5), Timma 8 (2:2), Rozitis 9 (1:3), Vecvagars 5 (2:2), Šejakovs 4, Karlis 5, Peiners 19 (6:6), Meiers 3 (1:2).

* Prosti meti: Slovenija 14:22, Latvija 16:22.

* Met za dve točki: Slovenija 17:38, Latvija 16:38.

* Met za tri točke: Slovenija 6:18 (Joksimović, Prepelič, Blažič, Dragić, Balažić, Slokar), Latvija 8:17 (Peiners 3, Bertans 3, Vecvagars, Karlis).

* Skoki: Slovenija 38 (25 + 13), Latvija 32 (23 + 9).

* Osebne napake: Slovenija 29, Latvija 25.

* Pet osebnih: Peiners (40.), Joksimović (40.).

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava