dolenjska

Dolenjskim Romom zagotavljajo vključitev

17.8.2015 | 11:45 | STA, M. M.

Foto: arhiv DL

Foto: arhiv DL

Ljubljana, Novo mesto - Na uradu za narodnosti so v zvezi z nedavnim pozivom Zveze Romov za Dolenjsko vladi pojasnili, da se poziv dotika pristojnosti več državnih organov. V zvezi s pripravo novega nacionalnega programa ukrepov za Rome pa so zagotovili, da bo v usklajevanje novega programskega dokumenta vključena tudi dolenjska zveza Romov.

Zveza Romov za Dolenjsko je konec julija premierju Miru Cerarju poslala poziv glede legalizacije in ureditve romskih naselij v novomeški občini. Na novinarski konferenci v začetku tedna pa so opozorili, da odgovora še niso dobili, od predsednika vlade pa pričakujejo, da se bo skupaj z njimi in drugimi vpletenimi v reševanje romske problematike v kratkem sestal.

V svojem pozivu so se dotaknili številnih vprašanj, med drugim pa so premiera pozvali, naj vlada nemudoma pripravi celovito, celostno, merljivo in finančno podprto strategijo razvoja romske manjšine, da podpre ali sama pripravi potrebne zakonske spremembe za uresničitev strategije in razvoj romske manjšine in da njeno zaščito, tudi z zagotavljanjem denarnih virov ter nadzorom nad delom regijskih lokalnih oblasti, prevzame država.

Na uradu za narodnosti so v odgovoru, ki ga je medijem posredovala zveza Romov, pojasnili, da jim je njihov poziv v reševanje posredoval kabinet predsednika vlade, po skrbni preučitvi pa so ugotovili, da vsebinsko sega tako na različna družbena področja kot tudi v različne pristojnosti posameznih državnih organov, poleg tega pa zajema tako programske kot sistemske predloge, do katerih se morajo opredeliti pristojni resorji.

V zvezi s samo pripravo novega nacionalnega programa ukrepov za Rome na uradu poudarjajo, da mora ta slediti usmeritvam EU na področju vključevanja Romov, k čemur se je zavezala tudi Slovenija. Do zdaj so na uradu v zvezi s pripravo novega dokumenta izvedli številne aktivnosti. Med drugim je prvega julija na temo priprave ukrepov na posameznih področjih potekal skupni sestanek s pristojnimi ministrstvi, kjer so predstavili načrte za konkretne ukrepe, ki bodo uvrščeni v novi programski dokument. Na tem sestanku so se tudi dogovorili, da pristojna ministrstva do 15. septembra uradu posredujejo pisne predloge ukrepov na svojem delovnem področju, urad pa v vmesnem času skupaj s predsednico Sveta romske skupnosti RS opravlja delovne sestanke s posameznimi pristojnimi ministrstvi v smeri konkretizacije ukrepov, ki bodo nato umeščeni v celovit programski dokument.

Na uradu bodo, kot napovedujejo, ob organizaciji delovnih sestankov s posameznimi pristojnimi ministrstvi tudi te seznanili s pozivom zveze Romov in pridobili njihov odziv oz. proučili možnosti za realizacijo predlaganih ukrepov.

Ko bo pripravljen celovit osnutek novega programskega dokumenta, pa bo v njegovo usklajevanje poleg vseh ostalih zainteresiranih javnosti vključena tudi Zveza Romov za Dolenjsko, so v svojem odgovoru še zagotovili na uradu.

‹ nazaj

Komentarji (23)

17.8.2015 12 (13) (1)Ocenipatriot 
Romi, romi, romi... najmanj 1x na teden članek o njih in kako so ubogi. A Slovencev pa ne vidite? Koliko je takih, ki so hodili 20, 30 let na šiht in trdo delali za mizerijo, potem je šla firma zu grund in sedaj životarijo, Največkrat niti ne gredo na RK ali kako podobno organizacijo, na CSD jih itak odjebejo, ker niso pripadniki manjšine, redko, zelo redko sploh slišiš, da bi kateri jamral. Ti pa kar naprej nekaj zahtevajo, vsi se sklicujejo na neke njihove pravice, da bi pa kdaj slišal da bodo kaj naredili v zameno za dobljene bonitete je pa že znanstvena fantastika. Še brezplačnih sanitarij niso pripravljeni pucat (tukaj bi moral biti smiley ki bruha, ampak jih nimaste). In potem pride ciganka v trgovino in se dela norca iz trgovke ki se jebe za minimalca (580€)
17.8.2015—   (3) (3)Ocenilokalc 
Ko pa vsak dan beremo o parlamentarcih pa nikogar nos ne srbi. Men je čist OK, da se javnost informira o manjšinah.
17.8.2015 3 (3) (0)OceniJan 
VSI državljani Slovenije moramo imeti iste pravice in obveznosti. Povsem diskriminatorno je do kogarkoli, če se neko skupnost tretira drugače ali posebej. To je sigurno protiustavno, da za nekoga veljajo drugačni pogoji.
17.8.2015 1 (2) (1)OceniResnica 
Le od kje nekaterim taka dvoličnost? Ko se piše o medvojnem poboju Romov v Beli Krajini ste vsi v luftu - KAKŠEN ZLOČIN !! Ko pa danes vse pogosteje zahtevajo zahtevajo posebne pravice in privilegije, pa bi nekateri zadevo izpred nekaj desetletij ob vsaki zahtevi vsaj desetkrat ponovili!!
17.8.2015 4 (4) (0)Oceninande 
Dokumenti, dokumenti... vključitev, izključitev, strategije, pa dokumenti .... Larifari vseskup in eni in drugi. Če bi se sami hotl vključit v družbo bi hodili v šole, kjer bi se učili in normalno družili s svojimi vrstniki.... če bi to sami želeli Če bi se radi vključili v družbo bi se morali obnašati drugače in bi morali upoštevati tudi svoje dolžnosti, to so dolžnosti normalnega državljana. Če bi želeli........želeli ....želeli Zato pa imamo vedno enostranske strategije, strategije pa dokumente in posvete ter programe pa še delavnice in karavana gre dalje zgodi se pa nič.....
17.8.2015 5 (5) (0)Ocenikomentar 
@ povzetek : "da njeno zaščito, tudi z zagotavljanjem denarnih virov ter nadzorom nad delom regijskih lokalnih oblasti, prevzame država " Seveda, samo da so denarni viri, to je glavno, kajne ? G. predsednik vlade Miro Cerar : Ko boste zaščitili romsko manjšino z denarnimi viri, zahtevamo, da istočasno zaščitite tudi ostale državljkane RS, ki so ostali brez zaposlitve in brez plač. Še več, vsakič ko pomislite da boste zaščitili kogarkoli - zaščitite v prvi vrsti delovna mesta in ljudi ki pošteno delajo in pošteno odvajajo davke državi, da ta sploh obstaja in funkcionira. Skratka ne pozabite v vladi, da državljani RS nimamo druge izbire, kot finančne vire zaslužiti , čeprav bi bili hvaležni in presrečni, če bi nas država vsaj samo takrat, ko smo res v hudi stiski zaščitila ne s finančnimi in pravnimi viri - pa žal kljub evropski direktivi o ČP tega ne stori.
17.8.2015 3 (3) (0)OceniPIKI JAKOB 
Izgradite podružnico Komunale ali kaj podobnega v Žabjeku in Rome zaposlite v dejavnosti, ki jim je poznana in v kateri imajo izkušnje (ločevanje odpadkov ipd...) V kolikor bi država želela bi že poskrbela za to je že tako, da nekaterim paše tako kot je. Se pa popolnoma strinjam z prispevkom g. patriota zgoraj, ker je to resnica... Zakaj pa morajo prejemati denarna sredstva, zakaj pa jim država, če že ne omogoči osnovna živila
18.8.2015 7 (7) (0)OceniPIKI JAKOB 
Pa še nekaj... Zakaj imajo tri ali več otroke?, ker jim pač to zagotavlja najvišje prejemke, zakaj enostavno za take, ki izigravajo sistem že od vojne naprej država ne omeji število otrok, medtem ko si nekateri kjlub redni osnovni plači ne morejo privoščiti več kot enega otroka, jih imajo cigani (ups...Romi) po tri ali več, torej, če si jih lahko toliko privoščijo naj jih tudi brez CSD-ja preživljajo in to na način, da si poiščejo službo.
18.8.2015Ocenirom 
Patriot kaj si pa ti pameten... Ves xa smo mi romi 1 pol pa slo 2....ti delas za nas.da.dobivamo socialno
18.8.2015Ocenipatriot 
@cigo:patriot resda odi na šiht in vas živi, jih pa od mene tudi dobite po hrbtu. Nazadnje ste imeli srečo, da so bili v kombiju otroci, drugače bi vas odpeljal rešilec če ne pogrebnik.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava