avto moto

Čonda uradno potrjen za nastop v Krškem! Bo vozil z Jawo?

25.8.2015 | 17:30 | Mitja Pungarčič/Mediamark
Foto: Sašo Ključarič/Photospeed.si

Navijači bodo lahko na domačem stadionu držali pesti za Aleksandra Čondo.

Navijači bodo lahko na domačem stadionu držali pesti za Aleksandra Čondo.

Kmalu bo znano, če bo Čonda res podpisal za Jawo.

Kmalu bo znano, če bo Čonda res podpisal za Jawo.

Organizatorji se trudijo, da bo za VN vse nared in da bodo imeli vozniki najboljše pogoje.

Organizatorji se trudijo, da bo za VN vse nared in da bodo imeli vozniki najboljše pogoje.

Krško - Kot so danes uradno objavili pri FIM in pri BSI na njihovi strani Speedwaygp.com, bo Krčan Aleksander Čonda nastopil na Mitas Slovenija Speedway Grand prix dirki. »Wild Card« ali v prevodu »povabljenec« s številko 16 bo nastopil na največji letošnji prireditvi v tem športu v Sloveniji. Na Veliki nagradi Slovenije, ki bo 12. septembra v Krškem, se bo Čonda ponovno boril z najboljšo petnajsterico speedwayistov sveta, med katerimi je tudi odličen Ljubljančan Matej Žagar. Tako bodo slovenski ljubitelji speedwaya res prišli na svoj račun, saj je Žagar v skupnem seštevku trenutno na odličnem tretjem mestu, ki si ga deli z Američanom Gregom Hancockom.

Čondo, sicer člana ST Lendava, sedaj čaka kar nekaj priprav na ta, zanj zelo pomemben nastop v prestižni druščini, saj si želi izboljšati rezultat iz leta 2013, ko je prav tako kot povabljenec nastopil na zadnji Veliki nagradi Slovenije in osvojil tri točke. Stezni rezervi s številkama 17 in 18 bosta Maks Gregorič iz AMTK Ljubljana in Denis Štojs iz AMD Krško.

Za vse ljubitelje speedwaya pa je zanimiv tudi podatek, da je Čonda blizu dogovora s češko Jawo, da nastopi z njihovim motorjem. To bi bila za to legendarno blagovno znamko velika vrnitev na najvišjo raven dirkanja. Letos smo že videli, da je Britanec Chris Harris predstavil nov švicarski agregat GTR na VN Češke in, v kolikor bo do dogovora v naslednjih dneh res prišlo, bo to leto zraven zelo izenačenega in s tem vrhunskega dirkanja zaznamovano tudi z vrnitvami novih in starih proizvajalcev motorjev. Jawa, ki ima do sedaj v svojih vitrinah daleč največ lovorik med proizvajalci, je po težavah z lastništvom in razvojem ter seveda desetletnemu umiku zopet na dobri poti, da se vrne na pota stare slave. Zanimiv je tudi podatek, da se to lahko zgodi prav pri nas v Sloveniji in da bo ravno slovenski tekmovalec prvi, ki naj bi to nekoč slovito blagovno znamko vrnil na sceno. Ali bo do dogovora res prišlo, bomo poročali takoj, ko bo uradno potrjeno.

Da prizadevni organizatorji VN Slovenije že dolgo ne sedijo križem rok, pa pričajo fotografije, na katerih je razvidno, da bodo tekmovalni boksi prenovljeni, dela so v zaključni fazi. Ob dobrem nastopanju Žagarja v letošnji sezoni in pričakovanjih dobrega nastopa Čonde pa skoraj ne gre dvomiti, saj je podlaga na stezi letos prenovljena in, kot sta dejala oba naša predstavnika, je podlaga veliko boljša, kot je bila do sedaj. S tem pa se odpira možnost za dosego vrhunskega rezultata obeh naših dirkačev, prav tako pa je s tem ustvarjen pogoj za odličen obisk stadiona Matije Gubca v Krškem. Seveda bo največje breme nosil Žagar, ki si želi svoje prve medalje v skupnem seštevku med elito. Obiskanost prireditve pa bo odvisna tudi od dirke za VN Poljske v Žagarjevem Gorzowu, njegovem klubu v poljski profesionalni Ekstra ligi to soboto.

‹ nazaj

Komentarji (8)

25.8.2015Ocenispeedway fan 
TOOOOOO ČONDA!!!!!!!!!
25.8.2015Ocenijawa 
Ni dovolj, da mu jawo samo dajo. Mašina mora zdržati celo dirko, ne pa da bojo mehaniki nazaj v bokse rinili motor. Kakor pa je že Gregorič povedal je to še kar stara Jawa, ki zariba. Bo pač moral mašino kak tuner imet prej v rokah, samo jih večina sedaj dela na GM agregatih.
26.8.2015OceniKrneki 
Krsko vodstvo zamenjat takoj!
26.8.2015OceniGledalec 
In kaj te smeta pri vodstvu, saj so prvi trije povabljeni, bi ti dal katerega drugega noter?
26.8.2015Ocenijaz113 
Prav je, da je povabljen Čonda. Kar se tiče rezultata ga pa ne bo, pa naj bo na Jawi ali GM-u. Tri točke bi bile kar vredu
26.8.2015Ocenijawa 
to že deloma drži, da rezultata ne bo, samo imet okvare v vseh vožnjah, pa tud pušča nemogoč vtis. Borit se je treba, pa četudi na četrtem mestu.....saj se ve, da če bo proga dopuščala prehitevanja in ne bo beton, bo šlo vse mimo.....
26.8.2015Ocenijaz113 
To je res ja. Vprašanje je tud kolk je zdaj časa, da se vse skupaj stestira, če že podpiše z jawo.
26.8.2015Ocenijawa 
Časa je zelo malo, treba imet denar za tunerja....pa če čaka te ne, imajo dela dovolj. Četudi dobi kako stunano jawo v fabriki, ta ni sigurna, da bo zdržala dirko.... To je pač jawa...... Že Gregorič povedal, kaj ti nuca biti tovarniški voznik, če ti pa sredi sezone ne dobavljajo mašin...... Če podpiše za Jawo, bo to bolj promocijski nastop na SGP, ko pa kaj drugega.....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava