novice

Letošnje poletje med najtoplejšimi

26.8.2015 | 11:15 | STA, M. M.

ilustrativna slika (Foto: T. J. G., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: T. J. G., arhiv DL)

Ljubljana - Z avgustom se izteka trimesečno meteorološko poletje, ki bo, kot za zdaj kaže, med najtoplejšimi v zgodovini meritev v Sloveniji, a ne bo preseglo tistega iz leta 2003. Je bil pa letošnji julij rekordno topel v Sloveniji in v svetovnem merilu. Prav tako bo avgust v Sloveniji med najtoplejšimi v zgodovini avgustovskih meritev.

V večjem delu Slovenije je bil julij rekordno topel. Izmerjene temperature so bile okoli tri stopinje Celzija nad dolgoletnim povprečjem iz obdobja 1981-2010.

Julij je izstopal tudi po izjemno velikem številu vročih dni, ko je bila najvišja temperatura nad 30 stopinj Celzija. Teh dni je bilo julija letos okoli 20 po nižinah. Celo v Ratečah je bilo namesto povprečnih dveh kar devet vročih dni, je pojasnil Gregor Vertačnik iz oddelka za klimatologijo Agencije RS za okolje (Arso). Je pa bila višina padavin julija v večini države blizu dolgoletnemu povprečju.

Tudi avgust je bil in bo v celoti močno pretopel mesec, poudarja klimatolog. Do vključno torka znaša temperaturni odklon glede na obdobje 1981-2010 po nižinah okoli dve stopinji Celzija, v gorskem svetu in na Primorskem pa 1,5 stopinje. "Po zadnji vremenski napovedi kaže, da bodo končne vrednosti podobne ali celo malenkost višje, kar pomeni, da bo avgust med najtoplejšimi avgusti v zgodovini meritev," pravi Vertačnik.

Kot za zdaj kaže, bo letošnje meteorološko poletje (junij, julij in avgust) kot celota drugo ali tretje najtoplejše v zgodovini meritev. Bistveno toplejše od letošnjega je bilo le poletje 2003, navajajo na Arsu. Tisto poletje so v Ljubljani našteli 52 vročih dni, sledi poletje leta 2012, ko so v Ljubljani našteli 39 vročih dni.

Vroči dnevi se obetajo tudi ta konec tedna. Kot je pojasnil dežurni meteorolog na Arsu Andrej Pečenko, se bo ob sončnem vremenu od jutri naprej ozračje segrevalo, temperature pa se bodo dvignile tudi nad 30 stopinj Celzija. Na delno poslabšanje vremena za zdaj kaže v sredini prihodnjega tedna.

Tudi v svetovnem merilu je bil letošnji julij najtoplejši od začetka merjenj leta 1880, je nedavno objavila ameriška nacionalna uprava za oceane in ozračje (National Oceanic and Atmospheric Administration - NOAA). Kot navaja, je bila julijska povprečna temperatura kopnega in gladine morja za 0,81 stopinje Celzija nad povprečjem 20. stoletja.

Ker je julij tudi sicer najtoplejši mesec leta, je bil s povprečno temperaturo 16,61 stopinje Celzija tudi najtoplejši v zgodovini meritev. Izmerjena povprečna temperatura je bila za 0,08 stopinje Celzija višja, kot je bilo povprečje prejšnjega rekorda iz julija 1998.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava