novice

Vinar leta so Radgonske gorice, naša regija tokrat brez šampiona

26.8.2015 | 10:15 | M. M.

ilustrativna slika (Foto: B. D. G., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: B. D. G., arhiv DL)

Gornja Radgona - Ob dnevu vinarjev so v okviru 53. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra v Gornji Radgoni včeraj razglasili rezultate letošnjega ocenjevanja vin. V kakovosti se je tokrat pomerilo 137 vinarjev iz šestih držav s skupno 418 vzorci vin, priznanje Vinar leta pa so prejele Radgonske gorice. Ocenjevanje vin je sicer potekalo 20. in 21. julija.

Pred začetkom sejma je potekalo tudi 41. ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona, ki velja za najvplivnejše preverjanje kakovosti slovenskih vin v mednarodni konkurenci, in peto ocenjevanje vin iz ekološko pridelanega grozdja. Na prvem je sodelovalo 125 pridelovalcev iz šestih držav s 393 vini, od tega največ iz Slovenije, na drugem pa 12 pridelovalcev iz treh držav s 25 vzorci vina, od tega največ iz Avstrije.

Dolenjski list: Tudi brez šampiona potrdili kakovost

Kot je povedal po končanem ocenjevanju predsednik ocenjevanja in predsedujoči eni od štirih ocenjevalnih komisij dr. Mojmir Wondra, je 418 vzorcev 137 proizvajalcev, kolikor je bilo skupno število vin in vinarjev na obeh ocenjevanjih, za pridelek pretežno minulega letnika zelo lepa številka. Na ocenjevanju je bilo sicer tudi veliko vin starejšega letnika, zlasti rdečih, ki so pokazala svojo polno kakovost v času zorenja, zanj prijetno presenečenje pa so pomenila predvsem vina letnika 2014. »Vina so sicer nekoliko tanjša, z bolj izraženo kislino, kar pa jim doda prijetno svežino. Izredno všečna je tudi aromatika ocenjenih vin. Lepo so izražene predvsem primarne arome, kar velja tako za aromatične sorte, sovinjone in muškate, pa tudi za nearomatične, kot so laški rizling, šipon, renski rizling itd.,« je povedal.

Malo izločenih

Zelo pozitiven je tudi podatek, da je bilo izločenih zelo malo vin. »To dokazuje, da so pridelovalci za radgonsko ocenjevanje izbrali najboljše in vina, ki so že na lokalnih ocenjevanjih dokazala najvišjo kakovost,« je povedal. Slovenski vinarji so glede na letnik, kot je povedal, pridelali zelo kakovostna vina in se lahko postavijo ob bok kateremu koli vinogradniku iz tujine, kar dokazujejo tudi podeljena priznanja.

Komisija je letos, kot omenjeno, podelila 9 šampionskih naslovov, 12 velikih zlatih, 80 zlatih in 223 srebrnih medalj, v kategoriji bio vin pa so razglasili enega šampiona in podelili 4 zlate in 15 srebrnih medalj. Med bio vini so šampionsko priznanje prejeli avstrijski pridelovalci, med ostalimi pa ob Čehih in Hrvatih, ki so prejeli po en šampionski naslov, slovenski pridelovalci. Kot je povedal Wondra, so bili presenečenje letošnjega leta kar trije šampionski naslovi med penečimi vini, ki jih je osvojila Vinska klet Radgonske gorice, tri šampionske naslove je osvojil tudi vinar Boris Lisjak, enega pa CV – Colja, oba iz vinorodnega okoliša Kras. Novinarski šampion – novost letošnjega ocenjevanja je namreč bilo vzporedno novinarsko ocenjevanje vin v kategoriji suhih belih aromatičnih vin – pa je postal sovinjon 2014 pridelovalca Hiša vina Doppler iz vinorodnega okoliša Štajerska.

Osem velikih zlatih medalj

Pridelovalci z območja, ki ga pokriva Dolenjski list, niso osvojili šampionskih naslovov, so pa osvojili kar osem velikih zlatih, 16 zlatih in 30 srebrnih medalj. Najuspešnejši med njimi po najvišjih priznanjih je bil Jožef Prus iz Bele krajine. Osvojil je tri velike zlate medalje in eno zlato. Z dvema velikima zlatima medaljama sledi Vinska klet Metlika, ki je prejela tudi štiri zlate in štiri srebrne medalje, velike zlate medalje so osvojili tudi: Martinčič, d.o.o., (Šentjernej), družina Mavretič (Metlika) in Vina Zajc (Novo mesto). Vina Zajc so prejela tudi tri zlate in tri srebrne medalje, Martinčič, d.o.o., pa zlato in srebrno medaljo. Zlata priznanja so prejeli tudi: Ivan Simonič, Zala Šekoranja, Vinogradništvo-kletarstvo Gregor Štemberger, Martin Blaţič, Milan Valek, Vinska klet Frelih, d.o.o., in Žaren vinarstvo, sadjarstvo, d.o.o., vsi z izjemo Blatiča pa so prejeli vsaj še po eno srebrno priznanje, kakršna so prejeli tudi: Stanislav Barkovič, Andrej Berkovič, Janez Bizjak, Milan Jamšek, Franc Grabnar, Simon Pinterič in Vinska klet Bajnof.

Povzeto po članku Mojce Leskovšek-Svete, objavljenem v 31. številki Dolenjskega lista z dne, 6. avgust 2015.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava