posavje

Vranični prisad usoden za telice pri Bistri, pri nas pred 40 leti

26.8.2015 | 12:05 | M. M., STA

ilustrativna slika (Foto: B. D. G., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: B. D. G., arhiv DL)

Postojna, Krško - Na območju Postojne je prejšnji teden zaradi vraničnega prisada poginilo sedem telic z istega pašnika. Na njem so takoj po potrditvi bolezni uvedli ukrepe za preprečevanje širjenja in izkoreninjenje bolezni, so danes sporočili iz uprave za varno hrano in veterinarstvo. Po poročanju Slovenskih novic gre za pašnik pri Bistri.

Sum na prisotnost vraničnega prisada pri poginulih telicah, ki jih je veterinarskohigienska služba Nacionalnega veterinarskega inštituta odpeljala z istega pašnika na območju postojnskega urada Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, so potrdili 20. avgusta, bolezen pa z laboratorijskim preiskavami dan kasneje.

Na pašniku se je paslo 43 govedi, sedem pa jih je poginilo.

Takoj po potrditvi bolezni so na pašniku uvedli ukrepe za preprečevanje širjenja in izkoreninjenje bolezni. Ker gre za zoonozo, so o pojavu obvestili tudi zdravstveno službo. Vse, ki so prišli v stik s poginulimi in sumljivimi živalmi, so napotili k zdravniku.

Opravili so tudi epizootiološko preiskavo. Državno središče za nadzor bolezni je na podlagi podatkov o pojavu bolezni, vodotokov, poplavnih območij in zgodovinskih podatkov o pojavih vraničnega prisada in določenih predhodnih distriktih določilo novo območje vraničnega prisada (antraksov distrikt), na katerem bodo morali v prihodnjih 50 letih izvajati zaščitne ukrepe za preprečevanje pojava in širjenja bolezni.

Med te ukrepe sodi preventivno cepljenje dovzetnih živali, ki se pasejo na območju distrikta, in živali, ki jih krmijo s krmo, ki izvira iz distrikta.

Novo določeno območje vraničnega prisada zajema območja naselij Dol pri Borovnici v občini Borovnica in naselij Bistra, Blatna Brezovica ter Verd v občini Vrhnika.

Po podatkih iz registrov je v distriktu skupaj 21 gospodarstev z 880 govedi, pa tudi pet gospodarstev s prašiči in štiri gospodarstva z drobnico.

Uprava je o pojavu bolezni in izvedenih ukrepih prek sistema za obveščanje in poročanje o boleznih živali obvestila tudi Evropsko komisijo in druge države članice.

Glede na to, da se je bolezen pojavila na območju, ki je poplavno in je prek vodnih poti povezano s predhodnimi distrikti, in da lahko spore povzročitelja vraničnega prisada v tleh preživijo tudi več kot 50 let, verjetnost nadaljnjih pojavov na območju ni izključena, so še pojasnili na upravi.

V Posavju in na Dolenjskem v letih od 1969 do 1973

Na spletni strani Uprave  so objavljena tudi vsa območja vraničnega prisada, od koder je razvidno, da so ga na območju občine Krško zaznali leta 1967 (Gorenji Leskovec) in večkrat v letu 1973 (Apnenik in Ardro pri Velikem Trnu, Črešnjice, Dalce, Jelševec, Lomno, Nova gora, Smečice in Veliki Trn), leta 1969 v Bučki in 1971 v Dolenjih Dolah v občini Škocjan.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava