gospodarstvo

Skupina Krka ohranila prihodke in povečala dobiček

26.8.2015 | 12:40 | STA, M. M.

Foto: Krka, arhiv DL

Foto: Krka, arhiv DL

Novo mesto - Skupina Krka je v prvem letošnjem polletju dosegla prodajo v višini 599,9 milijona evrov, kar je približno na ravni prvega lanskega polletja. Dobiček je skupina povečala za pet odstotkov na 112,3 milijona evrov. Novi predsednik nadzornega sveta Krke je postal prvi mož SDH Matej Pirc.

Krka je danes razkrila poslovne rezultate za prvo letošnje polletje. Prihodki od prodaje družbe Krka so se glede na prvih šest mesecev lani znižali za dva odstotka na 569,9 milijona evrov, dobiček pa je narasel za desetino, na 108,5 milijona evrov.

Skupina Krka je ustvarila 104,3 milijona evrov dobička iz poslovanja, kar je 17 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. Dobiček iz poslovanja družbe Krka pa je znašal 98,5 milijona evrov, kar je 14 odstotkov manj od primerljivega lanskega dobička iz poslovanja.

Glede na količino prodanih izdelkov se je prodaja skupine Krka povečala za pet odstotkov, vendar pa so prihodki praktično stagnirali zaradi zniževanja cen zdravil in razvrednotenja nekaterih ključnih valut, so v Krki zapisali v sporočilu za javnost. Prodaja na trgih zunaj Slovenije je predstavljala 94 odstotkov celotne prodaje skupine.

Na izid poslovanja skupine je močno vplival tečaj rublja, saj Rusija ostaja najpomembnejši posamični trg za Krko. Rubelj se je v prvih mesecih letošnjega leta glede na evro sicer krepil, toda njegova vrednost v prvem polletju je bila v povprečju še vedno za slabih 26 odstotkov pod povprečjem enakega lanskega obdobja.

V Rusiji se je prodaja Krke, izražena v rubljih, povečala za 13 odstotkov, izraženo v evrih pa je bila za 15 odstotkov nižja in je znašala 134 milijonov. Hkrati pa so zaradi krepitve rublja glede na konec leta 2014 nastale neto pozitivne tečajne razlike, ki so povečale finančne prihodke in s tem čisti dobiček skupine.

Vzhodna Evropa je sicer ostala najpomembnejša regija za Krko, saj je skupina tam ustvarila 31 odstotkov vseh prihodkov od prodaje. Največjo absolutno in relativno rast prodaje glede na enako lansko obdobje pa je Krka zabeležila v regiji zahodne Evrope (za 40,4 milijona evrov oziroma za 33 odstotkov.

Glede na skupine izdelkov in storitev je skupina Krka prodala za 507,9 milijona evrov zdravil na recept, kar je odstotek več kot v enakem lanskem obdobju. Zdravila na recept so s tem predstavljala 84,7 odstotka prodaje skupine.

Z izdelki brez recepta, katerih prodaja se je glede na enako lansko obdobje zmanjšala za 14 odstotkov, so ustvarili 50,9 milijona evrov prodaje oziroma 8,5 odstotka prodaje skupine Krka. Veterinarskih izdelkov so ob 15-odstotni rasti prodali za 26 milijonov evrov, prodaja zdraviliško-turističnih storitev pa se je zmanjšala za tri odstotke na 14 milijonov evrov.

Za vlaganja in naložbe je skupina Krka v polletju namenila 45,4 milijona evrov, od tega družba Krka 37,8 milijona evrov, odvisne družbe pa 7,6 milijona evrov. Konec junija je bilo v skupini Krka 10.534 zaposlenih, kar je 35 odstotkov več kot na začetku leta.

S poslovnimi rezultati se je v torek na konstitutivni seji seznanil tudi novi nadzorni svet Krke. Za predsednika nadzornega sveta je bil izvoljen prvi mož Slovenskega državnega holdinga (SDH) Matej Pirc. Na skupščini 20. avgusta so bili sicer za nadzornike Krke poleg Pirca imenovani še Simona Razvornik Škofič, Julijana Kristl, Jože Mermal, Andrej Slapar in Anja Strojin Štampar.

Krka je sporočila tudi, da švicarska in britanska podružnica družbe Astrazeneca nista vložili zahteve za revizijo na britansko vrhovno sodišče zoper odločbo višjega sodišča v Londonu, s katero je sodišče Krki prisodilo odškodnino in sodne stroške v višini nekaj manj kot 21 milijonov evrov zaradi neupravičene začasne prepovedi prodaje Krkinega zdravila esomeprazol v Veliki Britaniji od sredine leta 2010 do sredine leta 2011 zaradi domnevne kršitve patenta.

Ker so v sporu izčrpana vsa pravna sredstva, bo Krka sprostila rezervacije v višini 20 milijonov evrov, ki jih je oblikovala za zadevo esomeprazol, kar bo zabeleženo v računovodskih izkazih za leto 2015.

‹ nazaj

Komentarji (4)

27.8.2015 1 (3) (2)OceniTrebnje 
Mislim, da je počasi čas da ta dolenjski šerif odide in njegova uprava drugače bo krka šla po poti propada...
27.8.2015 1 (2) (1)OceniJan 
V Trebnjem že tako zgodaj začnete žganje pit?
27.8.2015Oceni./../... 
... presenečenje _presenečenje_ me zelo veseli _ ja _ DA_DA_ 13_ ma, saj ni daleč od sivega asfalta_
27.8.2015Oceniskala 
A se niso nekej menil da bi Krka postavila obrat tudi v Trebnjem? Potem pa so bile na sceni tiste slovenske (butalske ) zgodbe.... butn, butn ....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava